Annons

Björn Runeborg är död

Författaren Björn Runeborg har avlidit efter en tids sjukdom. Hans sista verk "Socialdemokratiska noveller" kom 2018 och nominerades till Augustpriset.
Litteratur • Publicerad 5 oktober 2021
Björn Runeborg blev Augustnominerad flera gånger, även för sin sista novellsamling. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Björn Runeborg lämnar efter sig ett långt och produktivt författarskap med 32 romaner, därtill noveller och dramatik. Ändå förblev han något av en doldis och det var också så han ville ha det.

– När jag var ung gick jag på en författarkväll med norrmannen Tarjei Vesaas i en bokhandel i Oslo. Och där satt han på en stol och sade ingenting. Bokhandlaren pratade men Vesaas skrev bara sitt namn i böckerna. Det har alltid varit ett föredöme för mig. Man ska inte ha någonting att tillägga, sade han till TT i en intervju 2016.

Färjekatastrofer

Annons

Då hade han just kommit med romanen "Estonia", en fiktion om färjekatastrofen som han associerade till en annan – Hansakatastrofen, det dödliga drama som följde när en sovjetisk torped sänkte en färja norr om Visby 1944. Merparten av de 86 personer som miste livet var gotlänningar och hos Björn Runeborg, född 1937 och uppvuxen på Gotland, satt minnet djupt.

Björn Runeborgs romaner var ofta tunna. Det lilla formatet var ett högst medvetet val.

– Jag kallar det konstnärlig ekonomi. På 150 sidor ska man kunna berätta en historia, förklarade han själv.

Vardaglig och gåtfull

Henrik Petersen, tidigare Runeborgs förläggare på Modernista, tyckte att det var passande att Facebook och Instagram kraschade just när förlaget publicerat texten om författarens bortgång. Petersen beskriver ett författarskap som kombinerade det vardagliga och enkla med något mystiskt eller gåtfullt.

– Det där sättet att skriva, tänker jag, handlar om att söka en inre kommunikation, inte med sig själv, utan med sina medmänniskor, den där inre kommunikationen, drömmandet-skrivandet som en kommunikativ process, den förlorar dagens människor genom överanvändandet av sina telefoner, den desperata, maniska telefonkommunikationen.

Henrik Petersen beskriver Björn Runeborg som en både uppfordrande och djupt respektfull människa.

– Han var sig själv, en så ärlig människa att han fick mig att känna att de flesta av oss andra inte förmår säga ett enda sant ord, hur mycket vi än försöker, medan Björn Runeborg inte kan annat än att vara absolut uppriktig, alltid. Det är väl beskrivningen av någon som är född till att vara författare.

Fakta: Björn Runeborg

Föddes 1937 och växte upp i Visby. Utbildade sig till civilekonom på Handels och började jobba på Saab i Linköping. Redan då hade han börjat skriva och när han 1961 fick en novell publicerad i Bonniers Litterära Magasin bestämde han sig för att säga upp sig och satsa på författandet. Året efter debuterade han med romanen ”Utflykten”.

Tre gånger blev han Augustnominerad, för romanen "En tid i Visby" 1996, för romanen "Väduren" tre år senare och för boken som skulle bli hans sista, "Socialdemokratiska noveller" 2018. Med romanen "Dag", om Dag Hammarskjöld, blev Björn Runeborg 2008 mottagare av Sveriges Radios romanpris. "En ömsint skildring av mänskligt sökande efter mening och vägar" framhöll juryn.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons