GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bergfeldt sätter Sveriges självbild under lupp

För två år sedan upptäckte Carina Bergfeldt att hon hade en okänd halvbror i USA. Nu skildras broderns upplevelse av Sverige i den nya dokumentärserien "Det här är ditt land".
Tv • Publicerad 25 november 2021
Carina Bergfeldt. Arkivbild.
Carina Bergfeldt. Arkivbild.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Carina Bergfeldts bror Jeff kommer på Sverigebesök. Pressbild.
Carina Bergfeldts bror Jeff kommer på Sverigebesök. Pressbild.
Foto: SVT

Det har gått två år sedan SVT-journalisten Carina Bergfeldt genom ett dna-test fick reda på att hon hade en amerikansk halvbror. Upptäckten och syskonens första möten skildrades i dokumentären "Min hemliga bror", och nu kommer fortsättningen "Det här är ditt land".

I fyra avsnitt får tittarna följa hur brodern Jeffery "Jeff" Nielsen reser till Sverige för att lära känna det land han nyss upptäckt att han tillhör.

– Tanken är att visa svenskarna med amerikanska ögon hur vår självbild ser ut. Vi har en ganska intressant självbild i Sverige, som Jeff utmanar, säger Carina Bergfeldt.

Rök ihop om feminism

Bland annat kritiserar Jeff svenskarnas upplevelse av att Sverige är ett feministiskt land. Han ifrågasätter bland annat förskolesystemet, som de flesta svenskar värdesätter högt.

– Han kan säga: "Men Carina, du har alltså förskolepedagoger som varje dag tillbringar dubbelt så mycket tid med ditt barn än vad du gör? Älskar du inte ditt barn!?" Även om hans argument svider lite grann ibland så är det ju jäkligt intressant. Jag vill inte skamma någon, jag hämtar själv inte mitt barn tidigare på förskolan på grund av det han sagt, men argumenten är intressanta, säger Carina Bergfeldt.

Det var just synen på feminism som gjorde att hon och brodern vid ett tillfälle rök ihop ordentligt. Jeff hade gått en grundkurs i feminism som bland annat tog upp våldtäktsstatistiken i Sverige. När han kom ut från kursen var han superupprörd.

– "Du tycker att ni är feminister i det här landet, men bara 5 av 100 våldtäkter leder till fällande dom? Det är inte ett feministiskt land, det är ett skitland!", sade han. Jag svarade att i USA leder bara 1,5 våldtäkter till fällande dom och han bara: "But Carina, we BOTH suck!", säger Carina Bergfeldt och fortsätter:

– Just när det gäller feminismen tycker Jeff att vi inte är så bra som vi tror, och att vi i princip tvingar kvinnor tillbaka till arbetslivet. Hans fru är hemmafru eftersom de anser att deras barn ska ha stor tillgång till åtminstone en förälder. Cynikern i mig tycker att han själv ju är på jobbet hela dagarna och känner sitt barn sämre än jag känner mitt, där ligger nog vår stora skillnad.

Öppna armar

Överlag tas amerikanen Jeff emot med öppna armar i Sverige. Han skickas på en SFI-kurs för att försöka lära sig lite svenska, och hur resultatet tas emot är även det intressant, tycker Carina Bergfeldt. Alla tycker att det är urgulligt med hans tio stapplande svenska ord, medan någon från ett annat land än USA, med en annan hudfärg, kanske skulle få en annan reaktion.

– Om den personen pratar lika dålig svenska är det plötsligt inte lika charmigt för lika många. Varför är det okej att Jeff helt plötsligt är svensk, när inte andra människor får vara det? Och vad är att vara svensk? Jag har inget svar på den frågan, men tänker att folk kanske vill reflektera över det, säger hon.

Ytterligare en tanke med "Det här är ditt land" är att få fler människor att reflektera över sina livsval. I och med dna-tekniken upptäcker allt fler att det finns okända släktingar som man kanske inte visste om, precis som Carina Bergfeldt gjorde.

– Jag vill visa dem att det finns lika många sätt att reagera på som det finns människor som är med om det här. Ingen reaktion är rätt eller fel, men jag vill visa vad man faktiskt kan få ut av att omfamna den skrällen. Det är också Jeffs viktigaste budskap med det här, att det verkligen kan ge något att ta kontakt.

"Det här är ditt land" har premiär på SVT den 25 november.

Fakta: Carina Bergfeldt

Född 1980, uppvuxen i Västergötland.

Har bland annat arbetat som reporter på Aftonbladet och som USA-korrespondent på SVT. 2012 tilldelades hon Stora journalistpriset i kategorin "Årets berättare" för reportaget "Dagen vi aldrig glömmer" om massakern på Utøya.

Var sommarvärd i P1 2019 och berättade där om sin barndom som var fylld av våld och psykisk misshandel.

Ledde i våras egna pratshowen "Carina Bergfeldt" i SVT.

Aktuell med dokumentärserien "Det här är ditt land".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.