GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bandet Siarnaq trivs med att skapa musik i Kalmar: ”Enklare här”

Det krävdes flera versioner innan medlemmarna i Kalmarbandet Siarnaq var nöjda med sin nya låt ”Past to present”.
Men när allt väl föll på plats kändes det perfekt. Ett samarbete med artisten Ekaliff blev den sista pusselbiten.
Musik • Publicerad 26 augusti 2022
Bandet Siarnaq tillsammans med Ekaliff. Från vänster Christoffer Stige, Tim Mattsing, Ekaliff och Peter Löthman.
Bandet Siarnaq tillsammans med Ekaliff. Från vänster Christoffer Stige, Tim Mattsing, Ekaliff och Peter Löthman.Foto: Pressbild

Vindrutetorkarna har fått gå på lägsta hastigheten ut till replokalen nära Kalmar flygplats där bandmedlemmen Tim Mattsing möter mig. Vi går in och dörren slår igen, vi lämnar de gråa molnen på himlen bakom oss en stund. Två trappor upp i Studiefrämjandets lokaler sitter Christoffer Stige och väntar, vi slår oss ner vid ett bord.

– Vill du ha kaffe? frågar Tim Mattsing och drar fram koppar tillsammans med en kanna nybryggt kaffe.

Christoffer Stige och Tim Mattsing.
Christoffer Stige och Tim Mattsing.Foto: Mats Holmertz

Bandet Siarnaq bildades i Kalmar våren 2021 av Tim Mattsing, från Oskarshamn, och Christoffer Stige, från Stockholm. Senare tillkom även trummisen Peter Löthman, från Kalmar. Att starta ett band i en mindre stad som Kalmar tycker inte någon av dem har varit något större bekymmer. De väljer istället att se de positiva sidorna av skapandet som medföljer.

– Det har varit väldigt många fördelar med studiotid och bra studieförbund. Det är inte så många nackdelar, förutom att det inte är lika mycket folk som rör sig här. Hade vi startat ett band i en större stad hade vi inte kunnat få replokal lika lätt, bara en sådan sak är extremt viktigt, konstaterar Tim Mattsing när han satt sig ner och lyfter sin kaffekopp mot munnen.

– Det är enklare att skapa musiken här, men svårare att visa upp det man skapat, fyller Christoffer Stige i.

Tim Mattsing spelar piano och Christoffer Stige bas i Kalmarbandet Siarnaq.
Tim Mattsing spelar piano och Christoffer Stige bas i Kalmarbandet Siarnaq.Foto: Mats Holmertz

Siarnaq är nu aktuella med sin tredje låt, “Past to present”, som de gjort tillsammans med Kalmarbördiga artisten Ekaliff (Elise Kaliff), syskon till Peter Löthman. Låten föddes hos Mattsing och Stige och skrevs om i många variationer. När de kände sig nöjda med sin del tog de kontakt med Ekaliff som är baserad i Malmö.

– Samarbetet har varit på bordet ett tag eftersom Elise är ganska etablerad med spelningar över hela Skåne och Köpenhamn. Det kändes självklart att vi ville arbeta tillsammans på något sätt, berättar Tim Mattsing.

”Past to Present” handlar om ett emotionellt uppvaknande genom en hängivelse för tid och en upprymd känsla för framtiden med så många frågor som står obesvarade för en stund.

Peter Löthman, Tim Mattsing, Christoffer Stige och Ekaliff.
Peter Löthman, Tim Mattsing, Christoffer Stige och Ekaliff.Foto: Pressbild

När Ekaliff, som identifierar sig som ickebinär, fick ta del av låten ville hen direkt vara med. Tim Mattsing går in i gruppchatten på Messenger och ringer upp, så att Ekaliff som befinner sig i Malmö får möjlighet att berätta om vad låten skulle komma att betyda.

– Det var i en period i mitt liv där jag skrev en hel del. Jag söker mig till skrivandet när jag känner mig lite osäker och har mycket frågor. Vi tajmade in allting väldigt bra, jag behövde sjunga och ni skickade en låt. Jag spelade in direkt när jag kom hem för att ha ett snabbt utkast. Och jag kunde aldrig riktigt återskapa den känslan igen, för allt var så äkta då.

Jag avslutar intervjun med att fråga om hur bandnamnet kommit till.

– Siarnaq är namnet på en av Saturnus månar. Vi hade svårt att hitta ett namn som inte var upptaget så man kan väl säga att vi hade ögonen öppna ett tag. Christoffer är rymdintresserad så vi ofta haft rymdrelaterade namn även på låtidéer, säger Tim Mattsing.

Fakta

Siarnaq

Medlemmar: Tim Mattsing på piano och gitarr, Christoffer Stige på bas och Peter Löthman på trummor.

Bildades: I Kalmar 2021. Släppte debutsingeln “Western Lottery” i våras och under sommaren har bandet släppt sin andra singel “Thrills”. Under hösten 2021 påbörjades samarbetet med Malmöbaserade Ekaliff – producent, vokalist, trummis och dj som kommer från Kalmar.

Aktuella: ”Past to Present” ft Ekaliff, släpptes 15 juli.

Lyssna på ”Past to Present”

Ella BjelvenkrantzSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.