Annons

Både dur och moll i Johan Rundbergs punkiga barnbok

Augustprisvinnande Johan Rundberg skriver fint om vänskap, att växa upp och musikens betydelse i ”Totalvägra”.
Recension • Publicerad 8 november 2023
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Johan Rundberg vann Augustpriset för ”Nattkorpen” 2021 och är nu aktuell med en ny bok för mellanåldern.
Johan Rundberg vann Augustpriset för ”Nattkorpen” 2021 och är nu aktuell med en ny bok för mellanåldern.Foto: Ylva Sundgren
Kapitelbok (från 9 år)

Totalvägra

Författare: Johan Rundberg.

Förlag: Natur & Kultur.

Leo spelar gitarr och gillar musik som får hjärnan att sluta tänka på annat. Det är sommar i Stockholm, den kritiska mellan sexan och sjuan. Hennes bästis har kommit in på musikkollo, men inte hon.

Föräldrarna verkar ledsna och mormor Jackie gör konstiga saker. Leo vet att något är fel men vill inte låtsas om det. Hon totalvägrar. Titeln är en låt av Ebba Grön, som i boken var uppvärmare för Leos mormors band. Mormor är nämligen punkare. Och Leos mamma gjorde uppror genom att bli revisor.

Annons

Leo själv är vilsen, men gitarren hjälper och av en slump får hon spela med ett etablerat punkband, Bultsax. Samtidigt blir mormoderns demens blir alltmer uppenbar.

Det är svårt att växa upp, men Johan Rundberg skriver fint om vänskap och musikens betydelse. Toner i moll varvas med vassa ackord, dissonanta ljud och melodier i dur.

bild 1/1
Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons