Kultur

”Svenska Skam” spelas in i Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades
Skam blev en världssuccé. Nu spelas en svensk variant in – i Oskarshamn.
Foto: Terje,Bendiksby
Skam blev en världssuccé. Nu spelas en svensk variant in – i Oskarshamn.

Fakta

Eagles

• Eagles är en svensk ungdomsserie som beskrivs som ”svenska Skam”.

• Serien spelas in i Oskarshamn under hösten. Ett filmteam på cirka 30 personer kommer vara stationerade i Oskarshamn under två och en halv månad. Till det kommer alla skådespelare.

• Stefan H Lindén är producent och Amanda Adolfsson regissör för Eagles. Båda kommer ursprungligen från Oskarshamn.

• Eagles görs av produktionsbolaget New Stories på uppdrag av Sveriges television.

• Serien har premiär på SVT under 2019.

Visa mer...

På onsdagen läckte nyheten ut att en svensk variant av Skam ska spelas in. Nu kan Nöjet avslöja att den stora SVT-satsningen Eagles kommer att spelas in – i Oskarshamn.

– Det stämmer. Helas serien kommer att utspela sig i Oskarshamn, bekräftar producenten Stefan H Lindén.

Den norska ungdomsserien Skam började sändas 2015 och har sedan dess blivit ett kulturellt fenomen runt hela jorden. Serien är med 22 miljoner streamningar den mest sedda serien på SVT Play någonsin.

Nu ska SVT och produktionsbolaget New Stories göra en svensk variant av Skam.

– Det är viktigt att poängtera att det inte är en remake av Skam, utan baserat på en originalidé av mig. Men visst är Skam en stor inspirationskälla, sedan finns det för- och nackdelar att bli jämförd med Skam. Likheten är att den handlar om tonåringar på gymnasiet, säger Stefan H Lindén, som är producent för serien.

Serien har fått namnet Eagles och kommer alltså att spelas in i Oskarshamn.

– Det stämmer, hela serien kommer att spelas in och utspela sig i Oskarshamn, bekräftar Stefan H Lindén.

Inspelningarna inleds i september och beräknas pågå under stora delar av hösten. Ett grundfilmteam på 25-30 personer kommer att vara på plats i Oskarshamn. Till det kommer alla skådespelare.

– Det blir mycket folk. Vi räknar med att vara på plats i ungefär två och en halv månad, men inspelningarna tar en och en halv till två månader.

Varför valde ni just Oskarshamn som inspelningsplats?

– Dels för att jag kommer från Oskarshamn och att hela idén till serien föddes när jag bodde i Oskarshamn. Sedan kommer även regissören, Amanda Adolfsson, från Oskarshamn, så det föll sig naturligt. Staden har en stark betydelse för oss båda och det känns otroligt kul att vi kan genomföra det här, säger Stefan H Lindén.

– Jag hoppas att folk ska tycka att det här är en häftig och rolig grej för stan.

Stefan H Lindén är producent för Eagles.
Foto: Daniel Svensson
Stefan H Lindén är producent för Eagles.

Fakta

Här kan du provfilmas för Eagles

Stockholm 14-15 april

Norrköping 14 april

Linköping 15 april

Jönköping 21 april

Västerås 22 april

Göteborg 28 april

Oskarshamn 28 april

Borås 29 april

Kalmar 29 april

Karlskrona 5 maj

Växjö 6 maj

Visa mer...

Lindén, som hette Henriksson innan han gifte sig, berättar att inspelningarna kommer att ske över hela Oskarshamn.

– Det blir all over the place. I hus, lägenheter, på stan, i ishallen, i skolor. Hela serien utspelar sig där och det kommer att synas.

Kommer staden heta Oskarshamn även i serien?

– Det är inte riktigt klart än.

Vad kan du berätta om handlingen?

– Inte så jättemycket än. Men det är en serie om fyra tonåringar i en svensk småstad. Taglinen är: ”Hur är det att bli vuxen i staden där man hela tiden går i sina föräldrars fotspår”. Det handlar om kärlek, vänskap, svek och hockey.

På tal om hockey. Är namnet inspirerat av att IK Oskarshamn hette Eagles på 90-talet?

– Ja, till viss del. Så klart är mitt hockeyintresse en anledning till att filmen delvis handlar om hockey. Det är en del av ens barndom. Hockey är också något som finns i hela landet och representerar hela Sverige. Framför allt handlar serien om ungdomarna.

Manuset skrivs av Anton Nyberg, Fanny Ekstrand och Michaela Hamilton.

– Det är som sagt baserat på en originalidé från mig, sedan har manuset stötts och blötts och tagit form i ett manusrum.

Hur många avsnitt blir serien?

– Det får jag inte uttala mig om. Det jag kan säga är att det har varit en urvalsprocess. SVT letar ständigt efter bra idéer och det är väldigt många som söker. I det här fallet hade vi turen att få spela in serien.

Produktionsbolaget har varit på plats i Oskarshamn under vintern och gjort researcharbete.

– Vi har haft en utvecklingsperiod på plats där vi bland annat intervjuat ungdomar. Sedan har vi haft mycket kontakt med Attraktiva Oskarshamn. De sitter på dörrarna till vem man vänder sig till och vilka platser man ska vara på. Sådant är svårt eftersom vi sitter i Stockholm och planerar.

Arbetet med att leta skådespelare inleds redan på lördagen i Stockholm. Sedan följer en tio städer lång castingturné över hela landet. Det blir även en audition i Oskarshamn den 28 april och en i Kalmar den 29 april.

Eagles kommer att sändas på SVT under 2019.

Amanda Adolfsson, också från Oskarshamn, regisserar.
Amanda Adolfsson, också från Oskarshamn, regisserar.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.