1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Avantgardet är klara för årets Allsång på Skansen: ”Det känns overkligt”

På tisdagen presenterade SVT sommarens artister i tv-klassikern Allsång på Skansen. Bland årets artister finns Nybrobandet Avantgardet och dansbandet Sannex med Nybrosonen Patrich Rundström.
Avantgardet är klara för Allsång på Skansen.

I vanlig ordning kommer en rad artister att sjunga för miljonpublik från Sollidenscenen. Sanna Nielsen programleder för tredje året i rad och bland banden som uppträder finns Avantgardet.

Rockbandet Avantgardet från Nybro består av Rasmus Arvidsson, Patrik Åberg, Johan Offerlind, Andreas Ejnarsson, Matti Ollikainen, Andreas Stellan, Mattias Täck och Broder Daniel-ikonen Daniel Gilbert. Debutalbumet För många dyra skor och döda ögon släpptes 2016 och bandet har på kort tid blivit en av Sveriges mest omtalade rockakter. Deras senaste album På östkusten intet nytt nominerades till en Grammis i kategorin årets rock.

Rasmus Arvidsson på SVT:s presskonferens.

Hur känns det att framträda på Allsång på Skansen?

– Ja, herregud, vad ska jag säga. Det känns overkligt! Allsång på Skansen är utan tvekan det största du kan bli erbjuden att göra i Sverige. Om du tittar på vilka som varit med tidigare år så är det typ Håkan Hellström, Veronica Maggio, Per Gessle, Carola och den typen av artister. Och så vi från Nybro. Att vi skulle lyckas med det, som kommer härifrån, och som gör allt helt själva, det är helt unikt. Men sedan är också den support vi har fått från publiken runtom i hela landet unik och det är tack vare dem och det vi har tillsammans med alla fans som gör att vi får uppleva allt det här otroliga. För jag kan inte tänka mig ett bättre ord att sammanfatta våra kvällar och det vi har tillsammans med publiken än med just ”allsång”, säger Rasmus Arvidsson, sångare i Avantgardet.

Hela bandet framträder på Solidenscenen.

– Vi kommer vara fullband och köra våra egna låtar. Det är så fint att det är Patrik Åberg, Mattias Täck, Johan Offerlind och jag, alla från Nybro som var med från början och som hoppade på det här innan någon visste vad som skulle hända. Nu ska vi stå där på Skansen tillsammans! Men annars ser vi det som en vanlig spelning eftersom vi alltid ser till att göra varje spelning unik och att vi alltid bara är oss själva och ger allt. För oss är det ingen skillnad om det är på en fritidsgård i Smedby tillsammans med tre 12-åringar eller om det, som nu, är på Sveriges största scen med flera miljoner tittare. Vi är genuint och ödmjukt tacksamma inför varje gång vi får gå upp på en scen tillsammans och göra det vi älskar, säger Rasmus Arvidsson.

Vad har du för relation till Allsång på Skansen?

– Alla i hela Sverige, oavsett ålder, kön eller bakgrund har väl någon slags relation till Allsång på Skansen och de flesta har förmodligen precis som vi, en varm och fin känsla kring programmet och allt det står för. Många av våra största idoler har spelat där, många klassiska ögonblick har skapats och framförallt många fina minnen från ens egna barndom.

Vad ni har på gång annats i sommar.

– Livemässigt blir det här såklart den största grejen som vi fokuserar på nu. Men även efter ”allsången” finns väldigt mycket att se fram emot. Exempelvis vår spelning på Gröna Lund några veckor senare. Och såklart håller vi på och jobbar med vår nya skiva som kommer efter sommaren. Vi är helt överväldigade av intresset och mottagandet som de nya låtarna har fått både live och vad gäller lyssningar och spelningar på radio, men det räcker att en enda människa lyssnar eller finner liv och känslor i det vi gör för att vi ska tycka det är värt att hålla på. Vi är så glada och tacksamma för allt musiken ger oss men framförallt också tacksamma för alla som på ett eller annat sätt vill vara en del av den.

Sannex med Nybrosonen Patrich Rundström ställer sig på Sollidenscenen i sommar.
Foto: Daniel Rudeland
Sannex tillsammans med allsångsledaren Sanna Nielsen.
Foto: Pressbild

Avantgardet framträder i tredje programmet, den 10 juli, tillsammans med Markoolio, Lilla Al-Fadji, Cornelia Beskow och Margaret. I program fem, den 24 juli blir det ytterligare Nybrorepresentation då Sannex med Nybrosonen Patrich Rundström ställer sig på scenen.

– Det är grymt, jag är helt överväldigad. Det betyder enormt mycket för oss att vara med på Sollidenscenen. Allsång på Skansen har man sett sedan man var liten och bara att få en chans att stå på den här scenen är enormt. Vi pratade lite innan presskonferensen om att det är ganska häftigt procentuellt sett att två akter från Nybro ska vara med i Allsången i år, säger Patrich Rundström.

Patrich Rundström från Nybro sjunger och spelar klaviatur i Sannex som också består av Andreas Olsson, Jon Emil Oskarsson och Micke Norsten. Bandet utsågs till Årets dansband 2014 och 2015. 2016 fick de Guldklaven för årets album med Din sida sängen, samt vann en Grammis för samma album ifjol.

Vad ska ni bjuda på?

– Vi har en ny platta, Crossroads, som är mycket countryinfluerad och delvis inspelad i Nashville. Vi kommer bjuda på låtar därifrån och det är en enorm möjlighet att nu få ut de här låtarna till publik som inte sett eller hört oss tidigare, säger Patrich Rundström.

Läs mer

Begravningar

Erik Persson

I Heliga korsets kyrka, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Erik Persson.

Begravningar

Britt Hansson

I S:t Elavi Kapell, Borgholm, har begravningsceremoni hållits för Britt Hansson.

Begravningar

Jan Olov ”Job” Blomkvist

I Gärdslösa kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Jan Olov ”Job” Blomkvist, Gärdslösa.

Oskarshamn

SD vill införa språkkrav i äldreomsorgen

Lägger fram förslag i motion till fullmäktige.

Kalmar

Evas Kroppkakor öppnar i gästhamnen: ”Har blivit lite försenat”

Gästhamnen får ny verksamhet – hoppas att vara igång inom 14 dagar.

Tvingas välja bort annan mat

Bregottsatsning äter upp skolans matbudget

En halv miljon kronor skulle kunna sparas om Bregott valdes bort.