Annons

Armémuseum visar svensk-ukrainsk utställning

Kultur • Publicerad 5 juli 2023
Armémuseum planerar för en ny utställning, som ska skildra den historiska relationen mellan Sverige och Ukraina. Arkivbild.
Armémuseum planerar för en ny utställning, som ska skildra den historiska relationen mellan Sverige och Ukraina. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Armémuseum planerar för en ny utställning om Sveriges och Ukrainas gemensamma historia. För att kunna genomföra projektet har de fått en donation från Torsten Söderbergs stiftelse på 1,5 miljoner kronor.

Utställningen är tänkt att åskådliggöra historiska relationer mellan Sverige och Ukraina från vikingatiden till och med i dag, med föremål och dokument från Armémuseum, Riksarkivet, Historiska museet och museer i Ukraina.

Annons

"Rysslands krig mot Ukraina där de söker utradera den ukrainska nationella identiteten och kulturarvet gör det extra angeläget att, på vetenskaplig grund och genom samarbete mellan forskare och institutioner i båda länder, lyfta fram Ukrainas historia", säger Maria Söderberg, ordförande för Torsten Söderbergs Stiftelse, i ett pressmeddelande.

Utställningen planeras att visas på Armémuseum från och med början av nästa år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons