Annons

Ärlemalms Stockholmstrilogi avslutas lika ömt men brutalt som den började

”Allt för Bodil” är den tredje, avslutande delen i David Ärlemalms svit ”Nattvak” och ger en varm medkänsla för utsatta människor och deras barn.
Bokrecension • Publicerad 11 januari 2023
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
David Ärlemalms Stockholmstrilogi Nattvak avslutas med ”Allt för Bodil”.
David Ärlemalms Stockholmstrilogi Nattvak avslutas med ”Allt för Bodil”.Foto: Gabriel Liljevall
Kriminalroman

Allt för Bodil

Författare: David Ärlemalm.

Förlag: Forum.

Många möjliga etiketter: gangster-, trasproletärroman, urban noir och thriller. David Ärlemalm skriver vidare i den hybridgenre som knappt finns än i Sverige, men är desto vanligare och större i USA. Hans Stockholmstrilogi, som avslutas med ”Allt för Bodil”, har blivit populära svenska nutidsromaner.

Ärlemalms sätt att förena personporträtt med miljöer (Södermalm och söder om Söder) och handling med berättarteknik och stilistik påminner om en föregångare bland Stockholms författare: Hans tre romaner kunde ha författats av en mer kriminell – eller nattlig – Slas.

Annons

Lägg till exempel märke till att David Ärlemalm skriver i korta sjok, snarare än kapitel, och växlar mellan olika personer och deras synvinklar på livet och samhället. Han använder varken citattecken eller pratminus i dialoger och ett stycke kan vara en enda mening kort – ja, ett enda ord.

Observera också att han skrivit en svit eller trilogi, men ingen egentlig serie. Den förra och andra boken, ”Som natten”, är ett slags kompletteringsberättelse – även om den unga mamman Asynja finns med som biperson, fast blott nämnd, i den nya, tredje boken.

För det bör väl vara samma Asynja? Jag antar att syftet är att visa att det finns fler, att många andra har det som huvudpersonen Arto, ensamstående pappa med dottern Bodil, nu elva år. Förutom Stockholmssvit har Ärlemalms romaner börjat kallas ”Nattvak”-sviten. Det syftar på en tid då han hade ett nattjobb och gick direkt från arbetet till någon bar, där han iakttog Stockholms nattmänniskor, hörde deras samtal och gagg.

”Allt för Bodil” börjar 2016, alltså före ”Lite död kring ögonen”, med att Bodils mamma, Sofia, hittas död i sängen. En sådan händelse ristar sår i själen på en liten flicka. Blir Bodil stärkt eller får men för livet?

Fortsättningen sker under Bodils sommarlov 2022. Pappa Arto arbetar mycket, är delägare i en bar med Ditte och flyttgubbe med Rune, som fifflar kriminellt bredvid. Arto försöker låta bli droger och brott, kämpar för att få ihop till lägenhetshyran vid Mariatorget. Han gör det för Bodil, ”allt för Bodil”.

”Därmed övergår ”Allt för Bodil” från kriminalroman till thriller. Därmed övergår ”Allt för Bodil” från kriminalroman till thriller.”

Så tror i alla fall Arto, men elvaåriga Bodil smiter ut i Stockholmsnatten med sin skateboard och tar hand om sig själv. Hon råkar bli vittne till något som ska förfölja henne, både i tankarna och i en faktisk fara för hennes unga liv. Därmed övergår ”Allt för Bodil” från kriminalroman till thriller.

David Ärlemalms svit avslutas lika brutalt men ömsint som den började. Genom romanerna strömmar en varm medkänsla för människors vilja att leva upp till föräldraskapet och ta hand om barnen på bästa sätt, så bra som de klarar av och förmår. Som Arto (och Asynja).

Fler bokrecensioner:

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons