Annons

Anna Karolinas nya deckare fängslar bakom den slitna fasaden

Mats Palmquist finner en överraskande deckare bakom de hårdkokta klichéerna.
bokrecension • Publicerad 10 oktober 2020
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Anna Karolina.
Anna Karolina.Foto: Martin Magntorn
Deckare

Försvararen

Författare: Anna Karolina

Förlag: Bokfabriken

Jag har inte läst Anna Karolina sedan debuten med ”Stöld av babian” 2014, en bok jag tyckte var löftesrik inför ett kommande författarskap. Nu är vi där, ett stort antal böcker senare. Jag tyckte då, för sex år sedan att hon hemföll allt för mycket åt den lite hårdkokta deckargenrens klichéer. Det gör hon fortfarande.

Här har vi den sargade hjältinnan, bokens huvudperson, med alla möjliga sorters problem, inte minst med alkoholen. Vi har den mulliga manliga polisgrisen, och vi har den tjusiga kvinnliga men kallhamrade stjärnadvokaten. Dessutom har vi en mördad kvinna. Men, bakom denna slitna fasad döljer sig en intrikat berättelse, inte alls utan poäng och överraskningsmoment.

”De festar hårt och somnar i soffan, däckade av både sprit och piller. Bara en av dem vaknar på födelsedagen.”
Annons

Handlingen kretsar kring tvillingarna Jasmine och Nicolas Moretti som tillsammans firar julafton, dagen före deras 30-årsdag. De festar hårt och somnar i soffan, däckade av både sprit och piller. Bara en av dem vaknar på födelsedagen.

Ebba Tapper är en numera före detta polis, som efter en skandalartad utredning tvingats bort från poliskåren. Hon kontaktas av advokaten Angela Köhler som vill anlita henne för att utreda händelserna kring fallet med tvillingarna Moretti. Hastigt och lustigt är Tapper biträdande jurist i landets hetaste mordutredning.

Trådarna till sanningens kärna är många i denna berättelse, men Anna Karolina drar skickligt i dem. Och det slutar inte precis som man trott. ”Försvararen” är den första boken i en serie om Ebba Tapper.

Mats PalmquistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons