Annons

Amazon kräver AI-redovisning för böcker

Kultur • Publicerad 9 september 2023
E-handelsjätten Amazon ska börja kräva att författare som vill sälja sina verk via företagets e-bokstjänst måste redovisa om innehållet är AI-genererat. Arkivbild.
E-handelsjätten Amazon ska börja kräva att författare som vill sälja sina verk via företagets e-bokstjänst måste redovisa om innehållet är AI-genererat. Arkivbild.Foto: Matt Slocum/AP/TT

E-handelsjätten Amazon kräver att författare som vill sälja böcker via företagets e-boksprogram ska redovisa om deras verk innehåller AI-genererat material.

Den amerikanska författarorganisationen Authors Guild hyllar Amazons nya krav och kallar det ett välkommet första steg för att minska spridningen av datagenererade böcker på e-handelssajten.

Annons

Många författare fruktar att böcker skapade med hjälp av artificiell intelligens ska tränga ut traditionellt skrivna böcker från marknaden och inte vara schysst mot konsumenter som inte vet att de köper AI-material.

Authors Guild skriver på sin webbplats att organisationen är tacksam mot Amazon för att de tar författarnas oro på allvar och "tar detta viktiga steg för att garantera transparens och ansvar när det gäller AI-genererat innehåll".

Effekten av Amazons krav om redovisning av AI-användning kan dock komma att bli begränsad eftersom företaget inte öppet kommer att redovisa vilka böcker som AI-genererats. En talesperson för Amazon säger dock att det beslutet kan komma att ändras.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons