Kultur o Nöje

Stjernströms feelgoodspänning är rapp – men för enkel

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

”Stygga flickor” är en humoristisk och rapp bok i nya genren feelgoodspänning. Men det blir lite väl enkelt, tycker Anne Pihlo.

Stygga flickor

Författare: Helena Stjernström

Förlag: Starstream publishing

”Stygga flickor” är en av de senaste i en lång rad av något som kan kallas feelgoodspänning. En humoristisk mysbok med lite gäckande gåtor helt enkelt. Och just enkelt är vad det är. Lite för mycket så.

Handlingen utspelas i den fiktiva staden Copenholm, en plats där Stockholm och Köpenhamn binds samman med Öresundsbron (frågan är hur?). Anledningen till varför Stjernström väljer att skapa detta fantasiställe är långt ifrån uppenbar, särskilt eftersom boken är fattig på miljöbeskrivningar och någon känsla för Copenholm går inte att skapa av läsningen.

Stjernström berättar i en stil som påminner om speakerns presentation av innehållet i ”Halv åtta hos mig”: ”På Tranan hade Alice och Sofie fått in entrecote. Alice hade tagit paus i sin monolog och de åt.” ”Alice som inte hade någon aning om vad som hänt med Jens kvällen innan, var ivrig att få visa sina fynd för Sofia nästa morgon.”

    Korta, koncisa stycken som växelvis berättar den senaste utvecklingen hos respektive karaktär. Stjernström blandar också in sms-konversationer som redovisas i autentiska pratbubblor med tillhörande emojis. Det är ett effektivt och rappt sätt att berätta en historia men emellanåt blir känslan att man läser en serietidning snarare än en roman.