Kultur o Nöje

Möss och människor på månen i vacker tysk bilderbok

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Den första varelsen som satte sin fot på månen hette helt visst Armstrong. Men var det en mus eller en människa? En tysk bilderbok ger ett överraskande svar på den frågan.

Armstrong - den första musen på månen

Text, bild: Torben Kuhlmann

Översättning: Gunilla Halkjaer Olofsson

Förlag: Lilla Piratförlaget

Tydligen är det en vanlig föreställning bland möss att månen är en ost. Så framställs det i alla fall i den tyska bilderboken ”Armstrong”.

Illustratören och författaren Torben Kuhlman (f 1982) tar verkligen vara på sitt ämnes möjligheter, när han på sitt finurliga vis berättar om ”den första musen på månen”.

Gnagaren ifråga har ett vetenskapligt kynne. Han studerar stjärnhimlen med ett teleskop och upptäcker att månen är en ”jättestor stenkula”. Men när han föreläser för andra möss om detta leder det endast till oförståelse och rädsla.

    Sanningen grundar sig dock aldrig på någon form majoritetsbeslut. Alltså återstår det bara för den lilla musen att följa det ensamma geniets väg. Han fördjupar sig i vetenskapsteori och utvecklar ett stort tekniskt kunnande, för att kunna bygga en raket.

    Det finns en varm, humoristisk ton i boken, vilket avspeglas i den harmoniska och tempererade färgsättningen. Torben Kuhlman är ju i första hand illustratör och de perspektiv han anlägger är ofta härligt hisnande, inte minst när han skildrar själva rymdfärden.

    ”Armstrong” är en mycket vacker bilderbok. Den ger en berikande belysning av det mod som ligger i att tänka stort och fritt. Samtidigt som betydelsen av teknisk och naturvetenskaplig forskning framhålls, fungerar boken som en vederkvickande saga.