Kultur o Nöje

Låtar som kommer att lyfta på scenen

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Foto:Suvad Mrkonjic

Martin Berglund & Stödorkestern har släppt sin andra skiva, Nöjets recensent Peter Diedrichs har lyssnat.

Martin Berglund & Stödorkestern Boogie Woogie

Bolag: Johnny Records

Bästa låten: En gång var jag ett barn

Martin Berglund och hans band har sedan bildandet för sex-sju år sedan byggt upp något av ett kultfölje i Kalmarregionen. När de bokade in sig själva för en spelning på Kalmar teater i våras blev det fullsatt och i somras var det storpublik på Larmtorget. Kalmarreferenserna, Berglunds personliga tilltal och det ärliga röjet vinner publiken - bandet har blivit en garanti när man vill ha ett riktigt bra konsertparty.

Nu är det dags för den andra fullängdsplattan, fyra år efter debuten från 2013.

    Inledande Kalmarfornia (Krokodiltårar) är en garanterad allsångslåt med klassisk Berglundsrefräng. Många av de nio låtarna känns igen från vårens och sommarens spelningar, som Ljug och säg förlåt, Innan maskinerna stannar och En gång var jag ett barn. En rykare, en fläskig allsångare med 80-talsvibbar och en suggestiv hymn för människorna, tre säkra kort.

    Berglund är en livsbetraktare som sätter orden helt rätt, och En gång var jag ett barn är en av hans bättre texter. Alla vuxna, fattiga och rika, vinnare och förlorare har en gång varit barn med drömmar om livet.

    En annan höjdare är En dag blir du en vind. Rak rock'n'roll och jag må reta mig på formulapianot och dito saxen men det är en jäkligt bra låt, live blir den rena kanonkulan!

    Måndagar i solen är den där göttiga sommarlåten, Låt en dag få gå och Nu är du allt är prima Berglundrock om vardagen. I alla stunder knyter stämningsfullt ihop säcken.

    Produktionsmässigt är soundet och känslan okej, men efter att ha sett bandet spela rätt många gånger vet jag att det är på scenen de verkligen levererar. Får man önska en kokig liveplatta härnäst?