Kultur o Nöje

Kul idé men rörigt upplägg i ”Babbelboken”

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Foto:Jeanette Hägglund

Hur går det till när vi pratar? Mia Öströms och Jenny Karlssons faktabok ”Babbelboken” försöker förklara vad som händer i kroppen.

Babbelboken – en bok om rösten

Text: Mia Öström

Bild: Jenny Karlsson

Förlag: Opal

Pladder, snatter, snack, tugg och surr. Mia Öströms och Jenny Karlssons faktabok ”Babbelboken” tar avstamp i en lång uppradning olika ord för tal. Men hur blir det egentligen prat? Vilka delar av kroppen är inblandade i ljudskapandet? Varför låter olika personers röster inte likadant? Och hur börjar en bebis att prata?

Mia Öström, som tillsammans med Anna Ehn skrivit böckerna om Sally, blandar information om kroppen, beskrivningar av uttryck som ”prata gallimatias”, och tips på hur man ändrar sin egen röst med alltifrån hastighet till heliumballonger. Avsnitten är korta och språket rakt och lättillgängligt.

Jenny Karlsson, som ibland syns i tidningen Kamratposten och även har illustrerat de nya maskotarna KomPisarna, låter sina bilder följa tätt inpå texten. Här syns långbenta figurer med stora ögon och skarpa konturer i yviga färgmöten, men också illustrationer som i mildare färgskala visar strupe och lungor i genomskärning.

    ”Babbelboken” vänder sig till barn i lågstadieåldern och ruvar på flera roliga nedslag. Här kan det nyfikna barnet absolut lära sig hur ljud blir till och hur man själv kan förändra dem. Upplägget är dock ganska rörigt. Rörelsen mellan fakta och busiga röstprov är väl snabb och för många exempel trängs på varje sida.