Kultur & Nöje

Tvära kast mellan sorg och galenskap

KALMAR Artikeln publicerades
Bokens afton i Kalmar arrangerades på onsdagen för 28 gången.
Foto:Anton Lernstål
Bokens afton i Kalmar arrangerades på onsdagen för 28 gången.

Att skriva för att komma närmare en avliden vän eller under ett konstant morfinrus eller för att ge råd om hur man håller kärleken vid liv. Bokens afton bjuder på en skön blandning som lockar både till skratt och till eftertanke.

– Trevligt att vara nästan på hemmaplan, säger kvällens konferencier, Ölandsbon Lill Lindfors, och välkomnar fram kvällens första gäst, Jonas Hassen Khemiri. Han berättar lugnt och allvarligt om sin nya roman som kretsar kring minnet av en avliden vän.

– Jag har känt mig så mycket tryggare med att prata om mina tidigare romaner men den här är så svår eftersom jag förlorade en vän medan jag skrev den. Han gick bort utan förvarning och skrivandet var ett sätt för mig att försöka förstå vad som hände och hantera tyngden över att vi är konstruerade för att inte överleva, säger Jonas Hassen Khemiri.

Sara Lövestam tar över mikrofonen. Hon hoppar mellan genrer som få och hon berättar att det kommer sig av att hennes böcker kommer till henne. Karaktären Kouplan, den papperslöse detektiven som hon nu skrivit sin andra bok Önska kostar ingenting om, kom till henne i arbetet som lärare i Svenska för invandrare.

  – När jag behövde en hjälte behövde jag inte gå ur klassrummet. Alla mina elever har tagit sig igenom svårigheter och de fortsätter att vara hjältar då de tar sig vidare med sina liv i det svenska systemet, säger Lövestam.

  Hon lämnar över till Christer Lundberg, en röst som många känner igen från bland annat Christer i P3, men 2012 debuterade han som författare med Gräspojken. Hans nya bok handlar om en arbetslös 34-åring och en bläckfisk som växer till allt för stora proportioner.

  – Om det sitter någon tråkmåns i publiken och tycker att jag skriver för orealistiskt så kan jag säga att det inte är något i jämförelse med livet självt, säger han och berättar om när han på väg hem från en fest valde att snedda över en kyrkogård. Det var mörkare än han trodde och han snubblade på en trottoarkant, brakade in en gravsten och bröt nyckelbenet.

  – En nära döden upplevelse, skrev Aftonbladet. Efter det kunde jag bara knattra med höger hand och äta morfin och efter en månad var den här boken klar, säger Christer Lundberg och fortsätter:

  – För er som gillar djup litteratur och inte tycker att det låter intressant med en bok som är skriven i ett månadslångt morfinrus så kan jag säga att den blev skitbra.

  Efter pausen delas Barometern-OT:s kulturpris Gyllene fjädern ut till Kalmarbördiga författaren Tove Folkesson.

  Näst ut på scenen är Anna Mannheimer. Hon skulle inte ens gifta sig men numera gör hon bejublade shower ihop maken Peter Apelgren. I aktuella boken Mitt liv som gift delar hon frikostigt med sig av erfarenheter och så även på scenen i Kalmarsalen.

  Dubbelt Augustprisbelönade Cecilia Lindqvist är tillbaka med en bok om Kina under 1960-talet. Med inlevelsefullt berättande och bilder på en backdrop tar hon med publiken till det land som hon som student landade i. Ett land härjat av fattigdom och svält där skönheten måste sökas i det fula.

  – Det som tog mig så intensivt var deras förmåga att tro på konstens roll att få en att överleva, säger hon.

  Sist ut är Hans Rosenfeldt som har skrivit spänningsromanen De underkända tillsammans med Michael Hjort.

  – Det var inte meningen att varken jag eller Michael skulle skriva över huvudtaget. Våra böcker är ett resultat av misslyckanden inom en rad olika områden. Han ville bli regissör men hans film Hamstern från mars blev inget bra och min skådespelarinsats i Frid i Kristi krubba är bland det sämsta som visats, säger Rosenfeldt.

  webb-tv

  Se klipp

  På barometern.se finns tv-klipp från kvällen.

  Visa mer...