Kultur & Nöje

Sonitas kamp mot att bli bortgift

Kalmar Artikeln publicerades
Sonita kämpar emot att bli bortgift mot sin vilja och drömmer om en karriär som rappare. Zinat Pirzadeh gästar Doc Lounge.
Sonita kämpar emot att bli bortgift mot sin vilja och drömmer om en karriär som rappare. Zinat Pirzadeh gästar Doc Lounge.

Doc Lounge i Kalmar visar filmen Sonita, om 18-åringen som vill bli rappare i ett land där det är förbjudet för kvinnor att sjunga, och där priset för henne som brud är 9 000 dollar.

18-åriga Sonita lever som fattig afghansk flykting i Teheran, Iran. I Teheran får hon hjälp med att gå igenom de trauman hon upplevt. Hon får också rådgivning om sin framtid och hon drömmer om att bli rappare.

Men hennes familj har en annan plan för henne - som brud är hon värd 9 000 dollar. Sonita vägrar dock att bli barnbrud, och musiken är hennes enda redskap att nå ut med sin protest.

Regissören Rokhsareh Ghaem Maghami skildrar Sonita i filmen med samma namn och på onsdag, den 30 mars, visar Kalmars dokumentärfilmklubb Doc Lounge Sonita på Kalmar teater. Filmen vann Stora jurypriset och publikpriset på Sundance 2016 samt publikpriset på världens största dokumentärfilmsfestival, IDFA.

    Den visas på originalspråken dari och persiska med engelsk text.

    Kvällens gäst, via Skype, är författaren och komikern Zinat Pirzadeh som blev bortgift vid 16 års ålder och senare flydde från Iran till Sverige med sin son. Hon är en stark röst emot barn- och tvångsäktenskap.