Kultur & Nöje

Del 2: Martin Berglunds julhälsning är en Vintersaga

KALMAR Artikeln publicerades
Martin Berglund i Martin Berglund & Stödorkestern
Foto:Anders Johansson
Martin Berglund i Martin Berglund & Stödorkestern

Sju lokala artister framför en julsång på Barometern.se som en nedräkning till julafton. För Martin Berglund är julen en högtid för barnen i första hand.

1 Vad har du för relation till julen?

– Jag har två barn så nu för tiden handlar det om barnen. De gillar ju julen och tycker att det är spännande med julklapparna och så där. Det tyckte jag också när jag var liten, men numera känner jag inte så mycket för julen. Ska jag vara helt ärlig är det mest en axelryckning för mig. Det här att man umgås med familjen och vänner är väl i och för sig gutt.

2 Vad tycker du om julmusik?

– Jag tycker väl att julmusik över lag är spretigt. Mycket är riktigt dåligt, men sedan finns det ju så klart bra grejer också. Phil Spector gjorde en julskiva som var riktigt bra, Tommy Körberg när sjunger Oh helga natt är gutt och så The Pogues så klart. The Hives jullåt ihop med Cyndee Lauper är kanske en av de absolut bästa.

3 Varför valde ni att göra Vintersaga?

  – Det var en polare som tipsade om den för inte så länge sedan. Det var versionen som Jerry Williams gjorde och jag tyckte den var så himla grym så jag lyssnade mycket på den. Jag kände att jag ville göra en låt på svenska och de flesta bra jullåtarna är på engelska, men då kom jag på den här.

  4 Vilken jullåt får dig att stänga av radion?

  – Det skulle kunna vara valfri julsång med Sanna Nielsen eller någon liknande där allting blir alltför enkelt, glatt och mysigt bara. Jag kanske inte skulle stänga av radion, men jag gillar det inte.

  5 Hur ska du fira jul?

  – Det blir hemma på Öland ihop med mina föräldrar, min familj, syskon och syskonbarn så det blir ganska mycket folk. Det är inget extravagant utan vi käkar mat och delar ut julklappar och sedan åker vi hem. Vi har inga särskilda jultraditioner. Inte ens Kalle Anka. Mina barn bryr sig inte så mycket om det.

  6 Vad händer för er 2016?

  – Vi har väldigt mycket låtmaterial som vi måste ut med på något sätt. Egentligen är det bara tid och pengar som saknas, men jag hoppas att vi ska kunna släppa det före spelningen vi ska göra på Kalmar teater i maj. Sedan om det blir en singel, ep eller fullängdare får vi se.

  Fakta

  Visa mer...

  FAKTA

  Martin Berglund & Stödorkestern

  Martin Berglund & Stödorkestern är ett Kalmarband som har spelat ihop sedan 2008.

  Bandmedlemmar är Martin Berglund (gitarr och sång), J-I ”Plingis” Andersson (gitarr), Rikard Ålund (slagverk), Michael Stalsbo (bas) och Joel Friberg (klaviatur).

  Spelar på Stensökrogen 18–19/12 under titeln En rockig jul.

  Låten Vintersaga skrevs av Ted Ström 1984 och har tolkats av artister som Jerry Williams, Andreas Johnson och Amanda Bergman.

  Visa mer...