Kultur & Nöje

Del 1: Julstämning med Mollie Lindén och Elin Namnieks

OSKARSHAMN/KALMAR Artikeln publicerades

Sju lokala artister framför en julsång på Barometern.se som en nedräkning till julafton. Elin Namnieks i Krispigt tittar alltid på hela Kalle Anka.

1 Vad har du för relation till julen?

– Jag älskar julen, alltså verkligen älskar julen. Särskilt när man julpyntar och tänder en massa ljus i mörkret. Mitt absoluta favoritpynt är en liten minigran som jag sätter upp varje år. Den står mitt i vardagsrummet med julkulor, glitter och ljus.

2 Vad tycker du om julmusik?

– Ska jag vara helt ärlig så gillar jag inte det jättemycket. I alla fall inte att spela och sjunga själv. Jag kan tycka mycket om att lyssna på det. Varför jag inte gillar att sjunga det själv? Ofta är jullåtar ganska svåra med många ackordbyten och höjningar – och jag gillar pop. Popmusik är enkel.

3 Varför valde ni att sjunga All I want for christmas is you?

  – Dels för att den är så himla fin och dels för att den finns i så många versioner. Den kändes mest helrätt. Det finns den mer fartiga versionen, men vi inspirerades av den fina lugna versionen som Agnes Carlsson och Måns Zelmerlöw gjorde ihop. Ett tag tänkte vi göra Ariana Grandes nysläppta jullåt, men den var också ganska svår att göra så vi tänkte om.

  4 Vilken jullåt får dig att stänga av radion?

  – Det finns en faktiskt, men jag gillar den verkligen inte så jag vet inte ens vad den heter. Den låter lite irländsk och spelas mycket. Det är en kvinna och en man som sjunger. Den är inte min kopp te. (Elin Namnieks nynnar på Fairytale of New York med The Pogues och Kirsty MacColl reds anm).

  5 Hur ska du fira jul?

  – Jag ska åka hem till min familj i Locknevi och resten av familjen kommer också dit så vi brukar vara många; 20–25 stycken. Jag tittar alltid på hela Kalle Anka före middagen. Sedan tänder vi en brasa, spelar spel och har julklappsutdelning.

  6 Vad händer för dig/er 2016?

  – Med Krispigt vill vi spela in de två låtarna vi har gjort och förhoppningsvis spela lite live. Mollie har en massa kul på gång och jag åker till Los Angeles i februari och spelar in två nya låtar.

  FAKTA

  Krispigt

  Krispigt är en popduo från Oskarshamn som består av Mollie Lindén och Elin Namnieks.

  Mollie Lindén tävlade i TV4:s Idol hösten 2014 och tog sig till final i Globen där hon blev tvåa efter vinnande Lisa Ajax.

  Elin Namnieks släppte för ett par veckor sedan singeln Changed.

  Låten All I want for christmas is you är skriven av Mariah Carey och Walter Afanasieff. Mariah Carey släppte den som singel 1994 och den är 2000-talets första decenniums mest spelade jullåt.

  Visa mer...