Kultur & Nöje

De blir Kalmars jägarinnor

KALMAR Artikeln publicerades
Systrarna Felice och Happy Jankell blir två av Kalmars jägarinnor.
Foto:Jonas Ekströmer/TT
Systrarna Felice och Happy Jankell blir två av Kalmars jägarinnor.

Kalmars Jägarinnor blir film med Felice Jankell i huvudrollen.

– Snart blir det filmkaos i Kalmar, säger regissören Magnus Hedberg.

Nu är det klart, Tove Folkessons roman Kalmars jägarinnor blir film. Felice Jankell spelar huvudrollen och i den här filmen spelar hon för första gången mot sin syster, Happy Jankell.

– Snart blir det filmkaos i Kalmar. Vi är på väg redan nu till helgen för att fotografera inför vår promotion av filmen på Cannes filmfestival som sätter i gång den 11 maj, säger regissören Magnus Hedberg som bland annat regisserat kritikerrosade Från djupet av mitt hjärta som hade premiär förra året.

”My futures so bright 
I gotta wear shades.” Det är ett favoritmantra för huvudpersonerna i Tove Folkessons Kalmars jägarinnor. Tjejerna som står i centrum för handlingen i 1990-talets Kalmar är uppfödda på kall pizza och svart te. De är bäst på att slippa gympan och vara f­ullast på festerna, inlåsta i Kalmar väntande på studenten och kanske världen.

  Förutom Felice och Happy Jankell medverkar i filmen skådespelaren Alba August, dotter till skådespelaren och regissören Pernilla August, Gustav Lind, som synts bland annat i SVT:s Jordskott samt Hanna Ardéhn som senast medverkade i serien 30 grader i februari.

  – Vi är så glada att allt är klart nu. Den här boken är som gjord att göra film av. Det blir en utmaning att få till 1990-talskänslan men jag har hört att nöjesstället Sandra är sig likt. Sedan ska vi ta bilder vid Stagneliusskolan och förhoppningsvis även på Ölandsbron. Festligheten kring valborg förekommer i boken och vi vill vara där det är mycket ungdomar, säger Magnus Hedberg.

  Kalmarbördiga Tove Folkesson har sedan i höstas haft en pågående dialog med regissören Magnus Hedberg.

  Hur känns det att boken blir film?

  – Det kommer nog bli väldigt spännande. Men samtidigt handlar det ju om att lämna över sitt verk till en annan konstnär. Jag är alltid mest engagerad i det jag jobbar med för tillfället, säger Tove Folkesson, som nu håller på med den avslutande delen i romantrilogin, Ölandssången.

  Felice Jankell spelar Eva Zackrisson. Vad tänker du om det?

  – Jag har inte sett Felice i någon film, men hört att hon ska vara grym. Så det känns bra, men viktigt för mig att inte alla skådisarna blir vita tjejer ur kulturmedelklassen uppväxta på Södermalm. Det hade blivit väldigt fel, men som sagt, det är sådant man får släppa taget om när man ger ut rättigheterna för film, och jag är ingen filmare så jag får lite på att de gör något fantastiskt.

  Enligt regissören Magnus Hedberg går filmen upp på vita duken 2017.