Kultur & Nöje

Anna Rydell: "Särskilt i år tänker man på alla barn i världen som är på flykt och önskar att de ska få ha det bra"

KALMAR Artikeln publicerades

Sju lokala artister framför en julsång på Barometern.se som en nedräkning till julafton. Anna "Duran" Rydell, från Duran & Mollan låter julen bli som den blir.

1Vad har du för relation till julen?

– Jag tycker väldigt mycket om julen. Men repetitionerna av Kalmarsundsrevyn är i sitt slutskede just i december så julfirandet får bli lite som det blir. Vi har en jättestor och hög julgran och med den blir det en himla fin julstämning. Men i min familj kan vi inte flänga runt och göra tusen saker dagarna innan och på julafton utan vi fokuserar på att vara hemma och mysa tillsammans när vi kan. Det är den bästa jultraditionen.

2Vad tycker du om julmusik?

– Jag sätter i gång julmusiken redan i början av november då vi dricker den första glöggen, så man kan säga att jag tjuvstartar rejält. Man ska njuta av julen så länge det går. Jullåten Feliz Navidad har barnen fastnat för och Duran & Mollans julskiva åker också på ibland. När jag var liten sjöng jag i luciatåg och i julshower så jag har starka minnen till de flesta julsånger men Stilla natt är en favorit. Allt med Peter Jöback är bra också.

3Vilken jullåt får dig att stänga av radion?

  – Jag är inte jätteförtjust i Adolphson & Falks Mer jul. Jag stänger kanske inte av radion men jag skruvar ner volymen. Jag blir stressad av Mer jul. Vad jag behöver nu inför jul är som sagt lugna jullåtar, som Stilla natt.

  4Varför valde ni att sjunga Tomten kommer snart?

  – Det är en jullåt som jag och Martin (Rydell, Reds anm.) har skrivit för Duran & Mollan. Särskilt i år tänker man på alla barn i världen som är på flykt och önskar att de ska få ha det bra. Vi sjunger om att vi tänker på barnen i världen som firar sin jul i en dröm och den låten kändes som det själklara valet.

  5Hur ska du fira jul i år?

  – Vi firar hemma med min familj och min bror med familj kommer till oss. På juldagen bjuder vi hem släkt och vänner på lutfiskmiddag och på annandagen blir det restaurangbesök för då fyller farmor 80 år. Det brukar vara skönt att komma iväg och äta annan mat än julmat efter juldagen.

  6Vad har Duran & Mollan för planer för 2016?

  – Vi kommer ge oss ut på en turnésväng i länet och i södra Sverige och vi jobbar även på en ny skiva som ska släppas nästa år. Vi kom just från ett framträdande på lekterapin på barn- och ungdomskliniken i Kalmar och det är något som vi kommer göra även nästa år. Sedan ska vi som vanligt framträda på slottet i sommar. Vi funderar ibland på om vi börjar bli för gamla för att spela Duran & Mollan men barnen köper oss så vi kör på. Vi har väldigt roligt när vi gör de här showerna.

  Fakta

  Duran & Mollan

  Profilerna Duran och Mollan kommer från en allsångsshow som har spelats i Kalmar samt turnerat i länet varje sommar sedan 2008.

  I ensemblen ingår Anna Rydell (Duran), Ida Seve (Mollan), Martin Rydell (vaktmästaren Allan), Hans­- Bertil Hagström (Kapten Gråskägg) och Niklas Brevestedt (Kapten Svartskägg).

  Låten Tomten kommer snart är skriven, 2011, av Anna Rydell och Martin Rydell för Duran & Mollan.

  Visa mer...

  Fakta

  Visa mer...