GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

När publiken får skriksjunga med kommer Avantgardets nya bli magisk

På Nybrobandet Avantgardets sjätte album ”Smash and grab” granskas omvärlden, och musiken verkar vara skapad för scenen, inte för lurarna.
Skivrecension • Publicerad onsdag 20:00 • Uppdaterad torsdag 01:07
Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg i Nybrobandet Avantgardet.
Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg i Nybrobandet Avantgardet.
Foto: Bettina Blom
Indie/rock

Avantgardet – Smash and grab

Skivbolag: Avantgardet

Berättelsen om Rasmus Arvidsson och hans Avantgardet är välkänd numera. Han bodde i London, var djupt nere i ett drog- och alkoholmissbruk, lyckades ta sig ur det och flyttade hem till Nybro och startade Avantgardet med Patrik Åberg. Arvidsson har sedan dess prisats för sina poetiska texter och skarpa blick som ofta är vänd mot honom själv och mot samhällets mest gömda hörn.

Numera bor Arvidsson på Öland, lever familjeliv, skriver musik i en rasande fart och skickar merch till fans. Varken hans texter om droger, utsatthet och orättvisor, eller Avantgardets proggiga indierock verkar vara nära att sina. "Smash and grab” blir gruppens sjätte fullängdare och samhällskritiken finns med som en röd tråd, men det är mindre personligt än de fem tidigare albumen. Fokuset har hamnat på världen som står stilla och att alla väntar på att något ska hända, samtidigt som allting rör sig alldeles för snabbt och egoismen breder ut sig.

Rappa och poppiga dängan "Oh yeah” följer en utvisning till Afghanistan, en människa i handklovar på ett flygplan. Och det är just de kontrasterna Avantgardet blivit mästare på, till de glada tonerna fastnar texterna och blir till en tjock klump i halsen och till en tanke i skallen om hur orättvist livet kan vara.

Men trots starka rader och härliga, bulliga gitarriff, så har "Smash and grab” mindre karaktär än tidigare släpp. Det känns framförallt som ett album som är skrivet för scenen och trånga publikhav. Som kräver fysisk närvaro. När publiken kan skriksjunga till texten i "Alla tvivel”, då tror jag att det kan kännas och glänser på riktigt, men i soffan, med lurar över öronen, så blir det inte den magi som jag vet att Avantgardet kan skapa i en mörk konsertlokal.

Skivan släpps den 17 september.

Anna EngströmSkicka e-post
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.