Annons

Skyll inte allt på Staffan Westerberg - Hajk och Lackalänga lika illa

Nyheter • Publicerad 22 september 2006

Många yngre anklagar Staffan Westerberg för att ha förstört deras uppväxt med barnprogrammet Vilse i pannkakan.

Jag har ett par stycken som påverkat min syn på tv-program från Malmö och Karlstad. Bengt Fahlström är en. Han ledde Barnjournalen, ni vet det med knattereportrarna. Det jag minns är fula skjortor, stripigt hår och präktig framtoning. Malmö-tv stod inte högt i kurs hos mej. Inte blev det bättre med den strålande usla serien om människor på en folkhögskola: Lackalänga. En tid efter den hade sänts gick jag själv på folkhögskola i skånska Skurup och där skrattade vi så vi tjöt när Lackalänga kom på tal.

Annons

Jag är långt i från säker, men Fräcka Fredag med Malena Ivarsson borde ha varit Skåneproducerat. Och med Skåneproducerat menar jag: viljan att vara cool, nytänkande och kontroversiell, fast det alltid blev stelt, snubbligt och töntigt. Och väldigt självgott, hurra vad vi är bra. Malena Ivarsson och hennes gäster gjorde entré genom en jättevagina och vi nästan dog av skratt. Till sin hjälp hade hon "värden" Zlatko och hans bror Ratko och hur och om hon nådde fram med sexupplysning i denna röra vet jag inte. Det var lika upphetsande som ett parti schack. Fast roligare. Och snälla schackspelare, innan ni kastar er på gnällmejlen: nej, jag har aldrig spelat schack och borde förstås inte uttala mej så här. Schack är säkert både sensuellt och skojsamt. Förlåt, förlåt.

Det tog jättelång tid innan jag såg Hipp Hipp, skånsk humor hallå - hur kul kan det bli? Fast där hade jag fel, fel, fel.

På tal om Malena Ivarsson: Klockan 06.55 varje vardagsmorgon har jag suttit som förstummad framför tv:n.

Då har SVT:s nyhetsprogram visat glimtar från gamla program, eftersom televisionen fyller 50 år.

Malena Ivarsson och Leonard Cohen ligger i en säng och pratar om förförelse i Fräcka fredag. Stackars Cohen. Jag kved av genans.

Tv-program från Karlstad är säkert väldigt bra. Men för mej är det Hajk och Solstad Café, båda med Bengt Alsterlind som programledare och jag undrar fortfarande hur och varför man fick tittare.

Hajk stod för Helfestligt Allmänbildande Jätteintressant Kunskapsorienterat. Hälsningfrasen var Tjipp. Vem tänkte ut det? Och vem tänkte ut alla pyssel som Bengan stod där och lärde ut? Hur man gör en u-båtsmacka. Hur man gör en islykta. Hur man gör en egen säckpipa. Jag misstänker att det var Bengan själv som inte hade en aning om att han var så sagolikt töntig att han blev kult. Tjipp, tjipp.

Tv från Dalarna hade också en sån där jag-retar-ihjäl-mej-profil. Carl-Ingemar Perstad och Trafikmagasinet. Förnumstigt och prydligt intill olidlighet. Liksom Per-Eric Nordqvist i Hallå trafikant. Sketchen med Sven Melander och Gösta Engström (i pepitarutig störtkruka och hårt spänt säkerhetsbälte) om rattmuff på och rattmuff av säger allt.

Det som slår mej nu är att det där med styling och åldershets inte fanns på 1970- och 80-talen. Programledarna kunde, och FICK, vara striphåriga gubbar i fula skjortor. Den enda som i dagsläget kommer i närheten är väl Ragnar Dahlberg i Gokväll, men han avviker enbart genom att inte vara 22.

Och i det fallet tror jag inte det var bättre förr.

Tjipp, tjipp.

Helene Ljung
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons