Framgångssagan Darin kanske inte har något att säga

Nyheter • Publicerad 17 februari 2006

Ikväll händer det. Kalmarsalen är utsåld sedan länge, med betydligt lägre medelålder på biljettköparna än vanligt. Darin, Sveriges Michael Jackson, fenomenet, idolen, framgångssagan, svärmorsdrömmen kommer hit. Men hade du, som vi, hoppats på en intervju med honom blir det tji.

Det är inte ofta en tvåa blir bättre ihågkommen än segraren. Men Darin har blivit stor. Bra mycket större än Daniel Lindström, bra mycket större än vad kommande Idol-deltagare förmodligen kommer att bli. Förortskillen med tandställningen, luggen och den blyga approachen är en superstar nu. Med fullsmäckad turné, flygplan, utsålda hus och turnéledare. Tandställningen är borta men luggen och blygheten finns kvar.

I tacktalet på Grammisgalan tackade Darin sin mamma under luggen, medan Kent tackade barnvakterna. Andra tackade knappt för priset och vi var nog många som tänkte på hur väluppfostrad den där kisen är.

I media syns Darin vid väldigt få tillfällen. Tacktalet är det enda jag kan komma ihåg den senaste tiden. Annars är det mest Hey Baberibas imitationer som dyker upp i huvudet.

Att få till en intervju med grabben är lättare sagt än gjort, det har vi på Barometern-Oskarshamnstidningens nöjesredaktion fått erfara. Ett löfte två veckor före framträdandet blir till ett kanske som blir till ett nej som blir till ett nytt löfte som blir till total tystnad fram till tjugo minuter efter utsatt intervjutid. Då, när vi ringer upp turnéledaren, får vi veta att det inte blir någon intervju. "Personliga omständigheter som inträffat under turnén och som jag inte kan råda över", lyder hans förklaring.

I en handfull andra städer har förklaringen till media varit att Darin varit förkyld och inte kunnat riskera rösten genom att prata i telefon. När vi ifrågasätter trovärdigheten i turnéledarens förklaring får vi i stället veta från skivbolaget att Darins flyg är försenat och att det blir för tajt inför repetitionerna i Växjö, där Darin framträdde på torsdagskvällen. Kollegorna på Smålandsposten berättar att de också blivit lovade olika intervjutider med Darin, men att alla blivit flyttade och sedan inställda. Av olika anledningar. Att få en pratstund med stjärnan verkar smått omöjligt. Eller rättare sagt helt omöjligt.

Det är säkert inte Darins fel, problemet sitter nog snarare hos managers, turnéledare och folket runt omkring honom. Fast, å andra sidan, det kanske är så att Darin inte vill prata. Det får man respektera. Han är en hårt arbetande tonåring, står på scen nästan varje kväll och sjunger och dansar. Han vill säkert koppla av och stressa ned då och då, precis som du och jag. Han kanske helt enkelt inte vill prata med media. Kanske har han inte något att säga heller.

I kväll är det dags för Sveriges Michael Jackson att inta Kalmarsalen. Darin gillar Wacko Jacko, det fick vi veta i Idol. Låt oss bara hoppas att det stannar där, att Darin inte blir en ljusskygg paria med munskydd och solbrillor när han når vuxen ålder. Det vore synd på en sådan väluppfostrad kille.

Pelle Johansson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.