Vänstertidning med SM-guld i presstöd

I veckan fick Sverige en ny dagstidning med namnet ETC.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2014

I berättelsen om hur tidningssatsningen gått till nämns prenumeranternas engagemang, de som lånat ut pengar till ägaren och utgivaren Johan Ehrenberg. Fram träder bilden av ett alternativ till ”borgerlig press” som vuxit fram underifrån ur folkdjupet. Med mindre bokstäver talas det om ETC-koncernens konstanta och kreativa användning av det statliga presstödet givit tidningarna en rejäl knuff framåt.

År efter år har Ehrenbergs tidningar vunnit SM i presstödsteknik. Genom att skapa editioner på olika håll i landet – Stockholm, Jönköping, Bergslagen, Örebro, Malmö och Göteborg – och kalla dem självständiga tidningar mottas 18 miljoner kronor i presstöd. ETC Stockholm har 3 200 prenumeranter och får 2,9 miljoner kronor i driftsstöd. Upplaga och stöd är något mindre i Örebro, Malmö och Bergslagen. Upplagevillkoret för att vara presstödsberättigad har sänkts vilket underlättat för ETC:s expansion och den lägre ribban gjorde det också möjligt för rasistiska Nationaldemokraternas organ Nationell Idag att lyfta statligt stöd.

Har antalet betalande ETC-prenumeranter varit för få har problemet lösts genom gratisbetalade exemplar av LO. Kritiken från myndigheten Presstödsnämnden avfärdade Johan Ehrenberg med att myndighetens styrelsemajoritet var ”borgerlig”. När ETC:s edition i Bergslagen fick för hög (!) hushållstäckning i Hällefors argumenterade plötsligt företaget att utgivningsområdet borde inkludera ­Ljusnarsberg.

Med en lägre hushållstäckning skulle ETC kunna fortsätta ta emot de statliga pengarna.

ETC är långtifrån den enda koncernen som åtnjuter statligt driftsstöd i dag. Kartan har som bekant ritats om när borgerliga mediekoncerner som Barometerns ägare Gota Media förvärvat S-märkta press­organ med presstöds­finansiering. Största mot­tagarna är för övrigt centermärkta Skånska Dagbladet, 42 miljoner, och Schibstedtägda Svenska Dagbladet, 53 miljoner kronor. Nya samarbeten och produktionsformer sker som tidigare betraktades som omöjliga. Sammanhanget är större än ETC.

Just när det gäller värdeorienterade tidningar som den kristna tidningen Dagen för att ta ett annat exempel har också presstödssystemet fungerat när det gäller att upprätthålla mångfald. Fler röster hörs i debatten.

Men att presstödsberät­tigade tidningar kringgår bidragsreglerna framgår dock utan några exempel i den aktuella Presstödsutredningen som föreslår att Presstödsnämnden får tuffare verktyg för att hävda regelverket. Kritik har också hörts från presstödsnämnden tidigare, som från publicisten Åke Wredén och senare avhoppade ledamoten Martin Ahlqvist om editioneringen av ETC.

I dag får nämnden betrakta flera editioner, med 55 procent egenproducerat material, som en tidning bara om det är ”uppenbart”. I den juridiska världen är uppenbart ett mycket starkt ord som i praktiken ger nämnden ett minimalt utrymme att ingripa mot eventuellt överutnyttjande som det brukar kallas.

Av den anledningen ­föreslås att uppenbarhetskravet ska tas bort. Det är ett rimligt krav för att värna tilltron till fördelningen av de 535 presstödsmiljonerna. Trist därför att det av regeringens propositionslista framgår att något sådant förslag inte kommer att läggas fram under våren.

Martin Tunström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.