"Steve Jobs gjorde människan bättre"

Jag är ledsen i dag. Vi är många som känner en klump i magen. Steve Jobs finns inte längre. Cancern tog honom.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2011
Fredrik Nygren, webbutvecklare på Gota Media
Fredrik Nygren, webbutvecklare på Gota MediaFoto: 

Företaget Apples grundare drevs av en vision om att förändra världen. Och han lyckades. Det var han som genom telefonen Iphone såg till att vi fick internet i fickan - på riktigt. Det var han som lärde oss att lyssna på musik i en mp3-spelare. Det var han som lärde oss att konsumera information i en läsplatta. Men framför allt fick han oss att förstå att avancerad teknik kan vara enkel att använda.

Steve Jobs var en man med stor integritet och visionär ut i fingerspetsarna. I social medier och på nätet hyllas Steve Jobs som en

av de största IT-ikonerna någonsin. Kärleken är varm och påtaglig. Så har det inte alltid varit. Många gånger har Steve Jobs kritiserats för att vara kantig, trubbig och på gränsen till galen i sin jakt på perfektion och resultat. Han har bråkat med skiv- och filmindustrin, telekombolag och medieindustrin. Som en nedslagen boxare har han inte bara rest sig utan även stått som segrare när klockan ringer.

Samtidigt som Steve Jobs lämnar oss är företaget Apple starkare än någonsin. I augusti var Apple världens högst värderade bolag med ett aktievärde på 2 400 miljarder kronor. Det är en makalös siffra, inte minst med tanke på att Apple inom de flesta teknikområden som de opererar inom är långt från marknadsledande.

Vad händer med Apple efter Steve Jobs? Den frågan är inte enkel att besvara. Här och nu händer inget drastiskt. Den nye vd:n, Tim Cook, var utsedd redan innan Steve Jobs bortgång. Ett bra val.

Teknikbolag som Apple jobbar i relativt långa utvecklingscykler och därför är det min gissning att vi kommer att känna igen Apple i deras produkter åtminstone för de närmaste två-tre åren framöver. Så långt har Steve Jobs kunnat sätta sin prägel på vad som komma skall. Vad som händer längre fram är svårare att se. Klart är att Steve Jobs lagt en trygg grund, som om den förvaltas och inte minst utvecklas väl, kommer att bära företaget långt in i framtiden. Nyckeln är att Apple lyckas behålla sin integritet och aldrig någonsin kompromissa i frågan om vad som är rätt för användarna. Eller som Steve Jobs själv uttryckte saken:

– Mitt jobb är inte att ta hänsyn till människor. Mitt jobb är att göra dem bättre.

Det är jag tacksam för. Jag har blivit bättre och Apple har varit en bidragande orsak till den resan. Tack, Steve!

Vila i frid.

Apples två viktigaste innovationer

1) Mobiltelefonen Iphone. Vi hade länge talat om internet på fickan,

en telefon utan knappar, pekpinnar eller annat trams. Apple gav oss

det vi ville ha. Och den förändrade hur människor kommunicerar med

varandra.

2) Operativsystemet OS X. Det fanns en tid när det var smärtsamt att

gilla Apples produkter. De fungerade långt från optimalt och hade

svårt att passa in i nätverk med andra typer av datorer. Så kom OS X.

Året var 2001. I dag skäms ingen för en Apple-laptop under armen.

Fredrik Nygren
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.