Reinfeldt lär Kalmars moderater att lyssna
Senast dök ordet upp som titel på en 70-talsnostalgisk film om boendekollektiv i storblommigt och murrig plysch. Vi är ljusår från det nyliberala fältropen ”Satsa på dig själv!”
Kongresshallen i Örebro har en patinerad Folkets Hus-atmosfär. Moderaterna smälter okomplicerat in i denna folkrörelsemiljö.
Det nya arbetarpartiets logotyp hänger i taket, när partiordförande Fredrik Reinfeldt talar. Jag lyssnar och förundras av Moderaternas bedrift att ta över så mycket av socialdemokraternas politik, förnya och än så länge undvika att fastna med baken i betongen.
Visst är politiken annorlunda; arbetslinje och skattsänkningar profilerar partiet. ”Moderaterna är det enda partiet i Sverige som tycker att vanligt folk ska ha mer i plånboken”, triumferar Reinfeldt.
Men det måste vara något mer som förklarar Moderaterna framgång efter katastrofvalet 2002. Jag hittar i Reinfeldts anförande några ledtrådar. Moderaterna förstod att väljarna lyssnar bara när tilltalet känns rätt.
Reinfeldt har tagit lärdom av sina många resor bland ”verklighetens folk”, som de ibland kallas. Förenklat kan man för det första säga att hans tilltal innehåller mer av respekt än förmynderi. Regeringen talar inte om för människor hur de ska leva sina liv. Regeringen lyssnar och är redo att hjälpa till där det behövs.
För det andra tycks synen på makt vara annorlunda. Detta parti som nu har en ledande särställning i svensk politik saknar nästan helt maktens symboler och ritualer. När socialdemokraterna hade samma ställning, älskade de ceremonierna som förgyllde hegemonin. Moderaterna verkar gilla makt bara om den kan användas till att uträtta det man vill.
Jag hittar ett tredje exempel på det annorlunda tilltalet. Om Håkan Juholt bygger sin retorik på löften, tar Fredrik Reinfeldt sin utgångspunkt i den genomförda politiken. Han bygger vidare på det som lyssnarna känner igen.
Och för det fjärde talar Reinfeldt om de många och därmed till de många. Det är viktigare att lärare och sjuksköterskor får bättre betalt än att värnskatten avskaffas. Kvotering till bolagsstyrelser får stå tillbaka för jämställdhet i det oavlönade hemarbetet.
Jag träffar Kalmars oppositionsråd Malin Petersson, alldeles nyss invald i partistyrelsen. ”Jag minns den tid då vi som parti alltid hade formulerat både problemet och lösningen”, säger hon. Nu är partiordföranden en förebild. ”Vi har sett vad Fredrik har åstadkommit. Det är så vi ska arbeta.”
Malin Petersson har varit med i den arbetsgrupp som har tagit fram det nya kommunalpolitiska programmet.
Där betonas tydligt betydelsen av det lokala ledarskapet i det politiska arbetet, men också i rollen som arbetsgivare i kommunen. Malin Petersson är nöjd att den nya partistyrelsen innehåller flera kommunalråd. Erfarenheter utifrån landet når riksnivå. Lokalpolitikerna får inspiration av att sitta i partiets ledning. Moderaterna i Kalmar har fått en skjuts framåt.