Goda råd för att sköta ett hushåll

Goda råd är dyra. 1950 kostade de en krona och sjuttiofem öre i bokform för den som ville ha boken "Mitt bästa knep - goda råd från husmor till husmor" från ICA-Kurirens pristävlan.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2010

Men vad gör vi kvinnor med neurotisk läggning inte för att bli perfekta? Det är omöjligt att låta bli att läsa eländet för att få reda på om jag missat något om hur man bäst sköter ett hushåll. Jag måste emellertid ställa mig något frågande till vissa av råden, även om mitt samvete förbjuder mig att undanhålla er delar av denna oumbärliga kunskap:

VÅFFLORNA BLIR FRASIGARE, OM MAN TAR LITET SNÖ I SMETEN. (Hur mycket får man gissa sig till, och mitt eget tips är att undvika snö som är gulfärgad).

SMÖRJ SPINNROCKEN MED SÅPA, SÅ SKRIKER DEN EJ. (Kan spinnrockar skrika? Och vad skriker de då? "Fortare, fortare", eller?)

SY KNÄSTRUMPOR TILL BARNEN AV GAMLA HERRSTRUMPOR. ( Hellre skulle döttrarna gå barfota i snön än att ta på sig makens omsydda tubsockar).

ELEKTRISKT STRYKJÄRN KAN I NÖDFALL ANVÄNDAS SOM KOKPLATTA OM DET VÄNDES UPP OCH NED OCH STÖDES MED ETT PAR TEGELSTENAR RUNT HANDTAGET. (Frågan är bara var jag får tag på tegelstenar klockan fem en lördagseftermiddag när spisen gått sönder under tillagningen av en trerättersmiddag åt svärmor).

NÄR MAN TORKAR ANSIKTET EFTER TVÄTTNING BÖR DET SKE NEDIFRÅN, VILKET MOTVERKAR DUBBELHAKA OCH KINDPÅSAR. (Attan också! Nu vet jag varför jag ser ut som jag gör.)

VID STRUMPTVÄTT GÅR DET LÄTTAST ATT VÄNDA STRUMPORNA UNDER VATTNET. (Men hur får jag in handen i tvättmaskinen medan den är igång?)

GÖM SILKESPAPPER TILL PUTSNING AV KOPPAR. (Vem ska jag gömma det för? Silkespapperstjuven?)

ETIKETTER PÅ GLAS FASTKLISTRAS SÄKERT MED EN ITUSKUREN KOKT POTATIS. (Blir det inte knöligt med en potatishalva som sitter fast under etiketten?)

VID RENGÖRING AV GRISFÖTTER, SOM JU ALLTID ÄR BESVÄRLIGT, KAN MAN ANVÄNDA RAKHYVEL. (Jag tyckte väl att det funkade dåligt med rakapparaten)

Ovanstående goda råd är helt gratis, vilket även gäller det sista rådet idag: TA INTE ALLT DET HÄR PÅ ALLVAR. Då kan det gå som för min nitiska kollega. När hon hörde mig läsa upp ett råd om mattskötsel, följde hon det till punkt och pricka igår kväll, berättade hon i morse. Det innebar att hon och resten av hennes familj fick tillbringa kvällen i köket med stängda dörrar och klädnypor i näsan. Hon kunde nämligen inte låta bli att testa om det verkligen stämmer att EN TRASA INDRÄNKT MED ÄTTIKA SOM GNIDS MOT MATTAN, GÖR FÄRGERNA KLARA IGEN. Man får väl vara glad att hon inte följde rådet om att FLÄCKAR PÅ SKRIVBORDSYTOR GNIDAS ENKELT BORT MED EN TUSS DOPPAD I LÖKSAFT.

Glad lördag!

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.