Marschmusik en masse

Nyheter • Publicerad 11 oktober 2010

På söndagskvällen bjöds publiken i Kalmarsalen på en stimulerande musikfest. Musikkåren Lyran och Hemvärnets Musikkår i Kalmar län hade samlat sina styrkor för en storslagen presentation av några av de främsta av världens marscher. Efter en ljudande trumintroduktion ute i publikgångarna drogs ridån ifrån och marschen Bandology tonade mäktigt från den fulltaliga orkestern. Redan från början kunde därefter den välkända marschen King Cotton av marschkungen själv Sousa, den jazzgungande Saint L:ouise Blues March och vår egen Ivar Widners vackra Vår Flotta markera nivån på konsertinnehållet, som hela tiden var innehållsrikt och varierat.

Här blandades Star Wars marscher med Colonel Bogey, Alte Kameraden och Fritiof Anderssons paradmarsch. Man skulle misstänkt att de de stora instrumentalgrupperna skulle ställa till det i toner, tempon och samspel i den stora ensemblen. Men den duktige dirigenten Mats Persson hade gjort ett gott förarbete och ledde med sedvanlig tydlighet det hela. Till sin hjälp, förutom duktiga blåsare, hade han ett slagverksgäng, som drev på med ackuratess.

Konserten avslutande del fick också en nostalgisk karaktär med Hartogs F 12-marsch. Kalmarbrigaden och Kunglig Kronobergs Regementes Marsch. Alla sjöng med i Land du välsignade, innan den verkliga avslutningen kom med Under blågul fana och Arméns stora tapto plus Segnale Solenne. Detta blev på något sätt kronan på verket, utan att förringa övriga delen av konserten. Men de tre skickliga slagverkarna Niclas Gamme, Per Martin Petersson, Kristian Lundqvist och Fredrik Holgersson imponerade i taptot och Set Svanholms trumpetspel var som alltid utsökt.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.