GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lysande uppvisning

På söndagskvällen framträdde i Kalmar domkyrka den blandade kören Petri Sångare, vanligtvis stationerad i S:t Petri kyrka i Malmö, under sin lovprisade dirigent Alexander Einarsson.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2014
Petri Sångare är att betrakta som en elitkör. I helgen visade de varför.
Petri Sångare är att betrakta som en elitkör. I helgen visade de varför.
Foto: Daniel Rudeland
Nybrobördiga Alexander Einarsson dirigerade på lördagen i Nybro kyrka. Sedan även i Kalmar domkyrka på söndagskvällen.
Nybrobördiga Alexander Einarsson dirigerade på lördagen i Nybro kyrka. Sedan även i Kalmar domkyrka på söndagskvällen.
Foto: Daniel Rudeland

Alexander har sina rötter i Nybro och har genomgått en gedigen utbildning till kyrkomusiker, vilket resulterat i arbetsuppgifter av hög klass. Som organist och körledare är han bland annat ansvarig för Petri Sångare, som är att betrakta som en elitkör.

Detta visade sig med eftertryck vid konserten i Kalmar domkyrka i ett kvalificerat musikprogram a cappella.

Kören inledde med den ryske kompositiören Alfred Schnittkes Drei Geistliche Gesänge, vilkas moderna tonspråk förvaltades väl. Det ryska textmaterialet tycktes inte vålla kören några bekymmer, utan de utmärkt egaliserade stämmorna klingade med bravur.

Detta gällde även Brahms Marienlieder, där jakthornet fick klinga ut i Der Jäger. Ur romerskkatolska Requiemmässan hade den ungerske tonsättaren Jajos Bardos hämtat Libera me, som fick en ljuvlig föredragning i verkets avslutning.

Hela konserten blev en god propaganda för svensk körsång, när den är som bäst. Nyströms två Havsvisioner gav ytterligare utmärkta exempel på intonation, avfraseringar, rena ackord.

Ibland kan en konsertlokal som Kalmar domkyrka utnyttjas för omgrupperingar, särskilt om kören delas i två grupper. Så skedde i körens framförande av tre av Brahms Fest- und Gedänksprüche med ett nytt spännande resultat som följd.

Ett unikt inslag i konserten blev ett uruppförande av Ulrika Emanuelssons tonsättning Min tunga jublar. Kompositionen föll väl in i konsertprogrammet och tonsättaren fick vederbörliga hyllningsapplåder.

Verk av två unga tonsättare, Ola Gjeilo och Mark Kilstofte avslutade konserten. Dessa bådas tonsättningar kommer med stor sannolikhet att flitigt används av många körer.

En utmärkt uppläsning av Staffan Nordström, en superb dirigent Alexander Einarsson och en storslagen kör fick vederbörliga applåder och stora ovationer.

Lage Olsson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer