Olikheter är till stor fördel för mänskligheten

Måste flickor trumma och pojkar drilla?
Nyheter • Publicerad 10 juni 2010

Är jämställdhet och socialistisk nivelleringspolitik nödvändigtvis samma sak? Den rödgröna majoriteten i Kalmar kommun satsar nu på att kommunen ska bli bäst i Sverige på jämställdhet. En ansats som inte bara gäller som riktlinjer för den kommunala administrationen. Och inte heller bara handlar om lika lön för kvinnor och män.

Ett jämställdhetsperspektiv ska finnas med i det viktiga ordinarie arbetet med planering, beslut, genomförande och utvärdering, samt skapande av normer, säger Birgitta Elfström (S) i Barometern 1 juni. Dessutom ska könsfördelningen bland användarna av kommunala inrättningar som fritidsgårdar och träffpunkter ses över, liksom bland dem inom kommunens ungdomsverksamhet som t.ex. spelar trummor (48 pojkar och 2 flickor) respektive ägnar sig åt drill och cheer (102 flickor och 2 pojkar).

Låt oss en gång för alla slå fast detta: människor ÄR olika, både till sina förmågor, önskningar och biologiska förutsättningar. Att förneka detta är bara korkat, och kan i värsta fall få ödesdigra konsekvenser om man inte respekterar det. I Norge har TV-komikern Harald Eia visat han hur vetenskapsvärlden förfäras över hur svenska politiker styr genusforskningen. Sedan använder de dess enögda resultat till en politik som av biologiska skäl är på förhand dömd att enbart vålla medborgarna stort besvär och lidande.

Tvärtemot den socialistiska åskådningen är människornas olikheter till stor fördel för hela mänskligheten. Det gäller både i det stora och i det lilla. Att människor är olika bidrar till att göra vår värld så vacker. Ett gammalt klokt talesätt säger också att i en församling där alla tänker lika blir det inte mycket tänkt. Tänk på det!

Det blir av dessa skäl minst sagt problematiskt när människor ska jämställas på alla upptänkliga vis. Knådas och omstöpas till att passa in i en förutbestämd form. Detta är skillnaden på socialt sund jämlikhetssträvan och socialistiskt jämställande. Jämlikhet handlar om att skapa lika friheter och möjligheter för olika människor, jämställande handlar om att omforma människorna själva till att bli så lika som möjligt. Det är en unken politik som möjligen såg sina bästa dagar innan 1989, men inte ens vid tiden för Berlinmurens fall och Sovjetunionens kollaps hade visat sig särdeles människovänlig i något avseende.

Lika lön för lika arbete är självklart, liksom likhet inför lagen. Men lika viktigt är att människor får vara människor – i synnerhet som barn. Att därefter ta ansvar för att alla har samma möjligheter inom samhällets ram är också viktigt. Men det är en helt annan sak att som socialisterna eftersträva att alla människor blir likadana, och att könsfördelningen på alla upptänkliga områden ska vara fullständigt jämn. Framför allt är det dags att vår tids politiker inser att deras uppgift är att underlätta för oss, inte att lägga sig i vanliga människors liv så mycket som möjligt.

Kalmar förtjänar verkligen bättre än att bli den mest socialistiska kommunen i Sverige.

Jacob E:son Söderbaum

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.