Ylva hjälpte den skottskadade 16-åringen: ”Du kommer inte dö”

Julfirandet hemma hos mamma i Norrliden blev något annat än den lugna veckan som det var tänkt. Ylva Comet hamnade mitt i skottdramat och tog hand om den svårt skadade 16-åringen .
– ”Du kommer inte dö”, sa jag. ”Utan ta det lugnt så kommer du att få hjälp”. Han var väldigt orolig.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar • Publicerad 21 december 2022 • Uppdaterad 22 december 2022
Ylva Comet hamnade mitt i skottdramat utanför Coop i Norrliden och tog hand om den skadade pojken.
Ylva Comet hamnade mitt i skottdramat utanför Coop i Norrliden och tog hand om den skadade pojken.Foto: Daniel Bogefors

Se en längre intervju här:

Ylva Comet var inne på Coop för att handla när hon hörde flera smällar efter varandra. Men det var inga nyårsraketer. Istället en skottlossning och strax efter stapplade offret in i affären och Ylva Comet tog honom i sina armar.

16-åringen trodde att han blivit skjuten i huvudet, men Ylva svarade att han inte hade någon skada där. Däremot blödde han kraftigt.

– Jag var rädd att han skulle förlora medvetandet innan ambulanspersonal kom så jag försökte prata med honom, berättar Ylva Comet .

– Jag höll ett papper mot kinden som ett tryckförband för jag såg att det rann blod från kindbenet och tryckte till. Han tyckte att jag var hårdhänt men jag var tvungen för att han blödde så mycket.

Hur fann du dig så snabbt?

– Jag vet inte, det gick på automatik. Jag har jobbat inom vården och är undersköterska. När det väl gäller samlar jag mig och bara agerar.

Ylva Comet är uppvuxen i Norrliden och har bott där stor del av sitt vuxna liv. För ett år sedan flyttade hon.

– Norrliden repade sig 90-talet då mycket barnfamiljer bosatte sig här utan att känna att det var ett getto men den stämpeln har kommit tillbaka dubbelt så mycket nu.

Känner du dig någonsin otrygg?

– Ja, och det har jag aldrig gjort förut. Innan jag flyttade gick jag inte till Coop utan mitt försvarsspray i fickan och tittade mig om hela tiden.

– Det är jätteviktigt att man kan vittna anonymt, att folk vågar prata. Gola ner dina kompisar. Det är inte dina kompisar, det är rötägg.

Mer om skottlossningen i Norrliden:

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.