Wiestål till angrepp mot utvecklingen i regionen

Han är en av landets främsta marketingkonsulter och har samtidigt följt utvecklingen av Kalmarregionen på nära håll i 35 år. Nu går Kay Wiestål till angrepp mot utvecklingen i regionen.
Kalmar • Publicerad 29 januari 2013
Ölandsprofilen och entreprenören Kay Wiestål är mycket kritisk till utvecklingen för Kalmar och Öland senaste 20 åren. En kommunsammanslagning anser han vara nödvändig för att skapa tillräcklig växtkraft.
Ölandsprofilen och entreprenören Kay Wiestål är mycket kritisk till utvecklingen för Kalmar och Öland senaste 20 åren. En kommunsammanslagning anser han vara nödvändig för att skapa tillräcklig växtkraft.Foto: Mats Holmertz

Kay Wiestål är mannen bakom Victoriadagen i Borgholm, han har varit och är alltjämt ekonomisk rådgivare åt flera av våra största idrottsstjärnor. Ovanpå det har han varit reklamkonsult åt tolv svenska idrottsförbund.

Även om Kay Wiestål i dag har dragit ner lite på tempot är han fortfarande en flitigt anlitad rådgivare. Sedan 1975 har han bott i Kalmar och haft Kalmar och Öland som bas för ett liv med världen som arbetsfält.

– Jag älskar den här trakten. Det är så vackert – och det finns sådana möjligheter. Det är synd att den inte riktigt hängt med i utvecklingen, säger han.

Kay Wiestål plockade redan 1992, i eget intresse, fram 15 punkter som han ansåg avgörande för Kalmarregionens framtid. Genom åren har han föreläst och pratat mycket om behoven – men 20 år senare kan han konstatera att inte särskilt mycket har hänt.

– Det saknas handlingsplaner. Växjö satte redan 1998 upp en handlingsplan om att bygga 500 nya bostäder om året. Det har de hållit. 2019 är målet att vara 92 000 invånare i Växjö. I Kalmar pratades det om 70 000 – men det fick snabbt revideras för det saknades handlingsplan, säger han.

Varför har vi halkat efter?

– Det har inte samarbetats tillräckligt. Hade vi i dag haft en kommun, Kalmar/Öland, hade vi varit starkare än Växjö. Samarbete är den viktigaste frågan och Öland är ett sorgligt exempel på misslyckande i det fallet.

Vad måste göras?

– Samla alla starka krafter, politiker, företagare, visionärer, till ett stormöte. Jag ser att politikerna twittrar och bloggar i dag – den tiden borde ägnas åt utveckling. Vi måste kartlägga alla visionärer, vi måste prata gott om varandra och ta hand om dem som verkligen gör bra saker i regionen.

Är en kommunsammanslagning lösningen?

– Den är nödvändig. Bara tillsammans blir regionen tillräckligt stark för att genomföra övergripande förändringar.

Tror du på Kalmarregionen i framtiden?

– Absolut! Här finns alla möjligheter. Vi har ett attraktivt läge och många duktiga människor som bara behöver jobba mer ihop.

Vad är din vision för Kalmar/Öland om 20 år?

– Kommunen Kalmar/Öland har 120 000 invånare. Det byggs 1 000 nya bostäder om året, Minst 500 nya studentbostäder har kommit till. Ölandshamnen är Kalmars Manhattan med 500 människor som arbetar där. Öland har en handfast plan för turism och har fått i?gång investeringarna

Jörgen Ström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.