Vinterträdgård blir byggets hjärta

Kalmar Artikeln publicerades

När lägenheter till Boverian släpps är rusningen lika stor som inför en rockkonsert. Pensionärer köar i timmar och till och med tältar för att försäkra sig om en lägenhet med tillgång till vinterträdgård.

I Kalmar sålde lägenheterna slut på elva dagar.
– Det har varit ett otroligt stort intresse över allt där vi har byggt. I Linköping började folk att köra utanför mäklaren kvällen innan lägenheterna skulle släppas och i Järfälla tältade pensionärer i två dygn, berättar Göran Mellberg som kom på idén till Bovieran redan för 15 år sedan.
– Då var det tekniskt omöjligt att bygga ett sådant hus utan att det skulle ha blivit olidligt varmt på sommaren.
Några år senare hittade Göran Mellberg en teknik som gjorde bygget möjligt, och 2009 stod första Boverian klar i Partille.
– Det tog sju år och kostade 30 miljoner att utveckla idén, säger Göran Mellberg.
Alla Bovieror består av en inglasad vinterträdgård på 1 600 kvadratmeter, som på tre sidor omges av lägenheter i trevåningshus.
– Byggena är identiska. Vi planerar till och med hur växterna placeras på en halvmeter när.
I dag finns fem färdiga Bovieror, nio håller på att byggas och 14 ytterligare är planerade. Företaget har tagit patent i 22 EU-länder samt i Norge.
– Det blir nog rätt många Bovieror i varje land vad det lider, säger Göran Mellberg.
I Kalmar län finns planer på att bygga Bovieran i både Oskarshamn och Borgholm.
– Där vill vi vänta med att köra i gång tills Bovieran i Kalmar är klar, så att det finns ett referensbygge i närheten som de intresserade kan titta på, säger Göran Mellberg.
Är Bovieran enbart ett boende för välbeställda?
– Nej, jag tycker att vi har ett väldigt bra pris om man jämför med annan nyproduktion. En tvåa kostar runt 1,3 miljoner kronor och har en månadsavgift på 4 000 kronor i månaden inklusive allt utom hushålls- el. En trea kostar cirka 1,8 miljoner och har en månadsavgift på 5 000 kronor.
Enligt Göran Mellberg har det faktum att exakt likadana hus byggs på varje ort gjort att priserna hållits nere.
– Det har vi varit dåliga på inom byggbranschen. Vi har velat uppfinna hjulet varje gång, och då blir det högre kostnader.
Har ni mött någon kritik för ert upplägg?
– Nej, faktiskt inte. Vi har i dag en så lång kö av kommuner hos oss att vi inte kan ta in fler nu. Inte någon kommun har varit kritisk till oss.
Vad är det som gör era lägenheter så populära?
– Jag tror att den främsta orsaken är att vinterträdgården, det är hjärtat. Fina lägenheter bygger alla i dag. Jag tror en orsak till framgången är att vi har stoppat vid 48 lägenheter. Hade vi byggt fler hade vi inte fått samma sociala trygghet.