Villor planeras vid översvämmat område i Smedby

Kalmar kommun vill sälja 68 nya villatomter intill gruppboendet i Smedby som hotades av översvämning. Samtidigt som räddningstjänsten arbetade med att leda bort allt vatten, beslöt politikerna att gå vidare med planerna.
Kalmar • Publicerad 25 november 2010
Foto: 

Paradoxalt nog kan just detta rädda västra Smedby.

Innan nya villor byggs, måste man nämligen göra något radikalt. Risken för nya översvämningar måste undanröjas.

– Det är en förutsättning, säger planarkitekt Arne Wandin som arbetar med en ny detaljplan för området norr om Stenmursvägen.

– Men jag passade på att vara ute och kika på tisdagen. Och överallt där vi planerat in husen kunde jag gå i lågskor.

– Söder om Stenmursvägen var det däremot mycket vatten, säger Arne Wandin.

Västra Smedby har haft översvämningar förr. Regn- och smältvatten kommer rinnande från sankmarker i nordväst.

Vad som krävs är rejäla åtgärder en bra bit norrut, mot Ingelstorpshållet. Det behövs nya, permanenta fördämningar i anslutning till diken som redan finns. Eller kanske till och med större, utgrävda dammar. Då kan tillrinningen vid häftiga regn minska och fördröjas.

Vad detta kostar, vet man inte än. Allt mellan en och tio miljoner kronor, beroende på hur terrängen ser ut, enligt Stefan Olofsson, ingenjör på Kalmar Vatten AB.

– Nu håller vi på med beräkningar av hur stora volymer dagvatten det rör sig om vid olika regnmängder, säger Stefan Olofsson.

– Vi började för ett par veckor sedan, redan innan den här sista översvämningen, just med tanke på den nya detaljplanen, säger han.

Är den planerade exploa teringen bra på det sättet att detta blir gjort?

– Det är en vinkling av det, givetvis. Men nya hus innebär också större åtgärder, säger Stefan Olofsson.

Det finns tre parter att fördela kostnaderna på: Kalmar Vatten AB (läs vattentaxan), kommunen (läs skattebetalarna) och givetvis tomtköparna.

Området är kuperat, vilket innebär problem med dagvattnet. En anlagd dagvattendamm ska hjälpa till med att hantera detta.

Carina Blomcrantz
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.