Vilks kommer till konstmuseet

Först Anna Odell. Och nu Lars Vilks. Kalmar konstmuseum ryggar inte för det kontroversiella.
Kalmar • Publicerad 10 juni 2010
Den kontroversielle konstnären Lars Vilks är återigen i hetluften. I måndags deltog han vid en presskonferens anordnad av den svenska grenen av Centralrådet för ex-muslimer på medborgarhuset i Stockholm.
Den kontroversielle konstnären Lars Vilks är återigen i hetluften. I måndags deltog han vid en presskonferens anordnad av den svenska grenen av Centralrådet för ex-muslimer på medborgarhuset i Stockholm.Foto: 
Foto: 

– Det är bra om människor får direktkontakt med konstnärer som är debatterade och omdiskuterade i media, säger museichefen Bengt-Olof Johansson.

– Då kan man själv få en uppfattning om konstnären och konsten. Det här tror vi blir både spännande och välbesökt.

Nu står det klart att Kalmar Konstmuseum får hit den omdebatterade konstnären Lars Vilks för en föreläsning i september.

Han är det största dragplåstret i en nystartad satsning som går ut på att blanda föreläsningar med trevlig samvaro på Byttan.

– Det här kommer vi att ha en gång i månaden. Meningen är att få en diskussion under lite annorlunda former.

– Lars Vilks tror vi utan tvekan kommer att dra mycket folk.

För två år sedan stoppades samme Vilks av Kalmar konstförening. Hans retrospektiva utställning från 70-tal till 2006 ansågs inte hålla måttet.

Detta ledde till en debatt om feghet och Kalmar konstmuseum blev uppmärksammat i press runt om i Sverige.

Den kontroversielle konstnären Lars Vilks har å sin sida inte haft många lugna stunder efter publiceringen av Muhammedbilden i Nerikes Allehanda 2007.

Sedan dess har han vid ett flertal tillfällen utsatts för hot och till och med blivit attackerad.

Så sent som i mars i år kom det fram att amerikanskan Colleen LaRose, även känd som Jihad Jane, stod anklagad för att ha försökt rekrytera islamiska terrorister för att mörda Vilks.

Samma dag arresterades sju personer på Irland i vad man antog var en komplott för att mörda Vilks.

Och i maj i år blev han attackerad efter en föreläsning. Samma dag sattes hans hus i brand.

Finns det någon form av säkerhetstänkande när det gäller Vilks besök i Kalmar?

– Ja, det är alltid aktuellt. Men säkerheten kring honom pendlar. Det beror på hotbilden. Hur den ser ut i september vet vi inte ännu, säger Bengt-Olof Johansson.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.