"Viktigt att vara konsekvent"

Kalmar • Publicerad 22 januari 2003

Kalmar. Hur många meter man får gå och samtidigt behålla ett parkeringstillstånd för handikappade är hemligt.

- Annars ändras läkarintygen direkt, säger Lennart Johnsson, tjänsteman på gatu-parkförvaltningen och kommunens handläggare för handikapparkeringstillstånd.

Vem som får ett handikappparkeringstillstånd bestäms enligt trafikförordningens tillläggsföreskrifter från 1999. Där står att endast den med betydande svårighet att förflytta sig till fots skall få tillståndet. Om det är svårt att bedöma hur svårt det är ska ett läkarintyg utfärdas.

Magsjuka utan berättigande

Svenska kommunförbundet har gjort en egen skrift där man kommit överens om hur förordningen ska tolkas. Exempelvis är mag- och tarmsjuka, som kan få väldigt bråttom till en toalett, inte berättigade enligt denna. I Kalmar kommun har man siktat in sig på vilket antal meter den handikappade kan gå.

Hur långt får man gå utan att bli av med parkeringstillståndet?

- Jag vill inte att du skriver det. Har en läkare skrivit att patienten inte kan gå 500 meter och det står i tidningen att vi inte kan bevilja parkeringsplatser för dem som kan gå längre än 100 meter, så har jag med en gång ett läkarintyg här med uppgiften 100 meter. Och ju fler som har handikapptillstånd desto svårare blir det för dem som har svåra handikapp, säger Lennart Johnsson.

Han har ett tufft jobb. Sedan de nya reglerna infördes med anledning av ett utbrett fusk i storstäderna har många handikappade på små orter fått se sina parkeringstillstånd indragna när det är dags för omprövning.

"Många skäller, hotar och gråter"

Hur reagerar de som inte får förnyade tillstånd?

- De blir besvikna. Det är tråkigt. Och jobbigt. Många skäller, hotar och gråter. Det är en oerhört jobbig situation. Därför är det viktigt att man är konsekvent så inte den ene med ett handikapp får avslag och näste med samma får ett tillstånd, säger Lennart Johnsson.

Av alla dem som lämnar in läkarintyg skickas ungefär hälften upp till kommunens förtroendeläkare i Stockholm. Den läkaren gör en bedömning utifrån pappren och utan att träffa den handikappade i fråga.

Har kommunen någon antagen policy för handikapptillstånden?

- Absolut inte. Kortansökningarna har ökat väldigt och reglerna har skärpts allt eftersom. Passagerare beviljades förut. De får inte parkeringstillstånd nu om de inte är dementa och inte kan lämnas under det att föraren parkerar bilen.

Lättare att beviljas tillstånd förr

Hur är det för dem som kan köra bil själva då?

- Där tycker jag inte att det har blivit striktare. Det handlar om hur långt de kan gå.

Hur länge har det varit så?

- Det har alltid varit så men lagen har inte funnits så länge. Förr i tiden fanns det inte så många tillstånd och då var det lättare att få dem för de beviljades bara om det fanns ett läkarintyg. Men nu har vi riktlinjerna från Vägverket och då ska vi följa dem.

EMMA NORDANDER

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.