Annons

Héctor Barajas: ”Vi granskar inte tusentals fakturor bara för att det är roligt”

”Korruptionens kärna är maktmissbruk. Så är det överallt i världen. Så är det alltid. Den granskande journalistiken spelar därför en stor roll i arbetet med att hålla svenska makthavares fingrar borta från syltburken.”
Héctor BarajasSkicka e-post
Kalmar län • Publicerad 25 december 2021 • Uppdaterad 27 december 2021
Héctor Barajas
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det måste vara en av världens ensammaste kanariefåglar. Det syns på blicken och sättet som fågeln vrider huvudet på när den stirrar på mig. Jag är bara en av hundratalet gapande turister, som under helgen kommer att passera förbi buren. Många kommer sannolikt inte ens att lägga märke till pippin. Det finns ju så mycket annat att titta på i det mäktiga vardagsrummet där den fängslade, gula kanariern är den enda inredningsdetaljen som har ett hjärta. Allt annat är dött. Alla andra ting saknar själ men inte betydelse. Rummet är fyllt med exklusiva samlarföremål tillverkade i dyra material, sådana troféer som korrupta makthavare gärna skaffar sig för att kunna imponera på likasinnade gäster.

En dag i december 2021 befinner jag mig på Mezhyhirya Residence, godset i utkanterna av Kiev som tillhörde den förra premiärministern Viktor Janukovytj. Det är nu ett museum som visar konsekvenserna av att låta korrupta människor få makt. Det 140 hektar stora godset ligger vid stranden av floden Dnepr. Det var först 2014 som folket kunde se vad som doldes bakom det fem meter höga staketet som omringar godset. Och det var också då, i samband med att Viktor Janukovytj flydde till Ryssland, som granskande journalister kom åt och räddade mängder av dokument som flöt i floden, och de kunde därmed avslöja ursprunget till presidentens enorma rikedom.

Annons

Jag ser mig runtomkring i den gigantiska villan och blir illamående på riktigt. Jag vill kräkas. Till slut måste jag lägga mig på marmorgolvet vid foten av den stora trappan vid entréhallen och rakt under en gigantisk ljuskrona som lär ha kostat en miljon dollar. Jag blundar och ser mig själv i liknande miljöer i mitt födelseland Colombia, som jag besökte i somras. Där är det också gott om stenrika människor som lever i ofantlig lyx med pengar av tvivelaktigt ursprung. Kokainhandelns rikedomar. Korruptionens förmögenheter.

Jag mår i vilket fall bättre när jag lämnar Mezhyhirya Residence tillsammans med vår värd, den ukrainske reportern Oleg Khomenok, och tre andra kollegor från Danmark, Tadzjikistan och Azerbajdzjan. Jag känner mig nämligen stärkt i min övertygelse att det är viktigt att granska makten. Jag blir inspirerad av modet från mina utländska kollegor. För det är inte alls lätt att utkräva ansvar i många länder. Ibland är det faktiskt förenat med en stor risk för livet. Journalisterna där vet på förhand att svaret på en fråga kan vara en kula i pannan.

bild 1/12
Tusentals kvadratmeter av vräkig lyx byggda av ett finskt företag som inte brydde sig om att fråga varifrån pengarna kom.
Ett krokodildjur på matbordet? Ja, varför inte...
En miljon dollar sägs kristallkronan över entréhallen ha kostat.
Trappan som leder upp till de privata sovrummen och det guldförgyllda kapellet är tillverkad med exklusiva material.
Ett rejält badkar att vila sig i efter att ha stulit miljoner kronor från statskassan.
Givetvis måste vattenkranen i köket också vara i guld.
En av flera matsalar.
Kanariefågeln i sin absurda ensamhet.
Ett mäktigt biljardbord som slår besökarna med häpnad.
Tusentals kvadratmeter av vräkig lyx byggda av ett finskt företag som inte brydde sig om att fråga varifrån pengarna kom.

Tack och lov så har vi en annan verklighet i Sverige. Ruttenhet finns så klart också här men inte upp till sådana måttlösa nivåer. Vänner hjälper vänner även i Kalmar län. Det händer att tjänster tillsätts på dubiösa grunder. Det är självklart att jaktvännens son eller min egen dotter ska få jobbet! Och vissa makthavare kan ibland frestas att tro att regler bara gäller för alla andra.

Nej, Sverige är inte förskonat från bestickning och statsförvaltningen är inte omutlig. Samtidigt räcker inte resurserna för att utreda alla misstänkta brott. Riksenheten mot korruption på Åklagarmyndigheten gör så gott de kan men de skulle behöva fler medarbetare. Korruptionens kärna är maktmissbruk. Så är det överallt i världen. Så är det alltid. Den granskande journalistiken spelar därför en stor roll i arbetet med att hålla de svenska makthavarnas fingrar borta från syltburken.

Brottsförebyggande rådet identifierade redan 2013 medelålders män i tjänstemannapositioner som en grupp som dominerar stort både bland mutgivare och muttagare. Gemensamt för muttagarna är att de ofta har en maktposition som kan påverka beslut. “Inte sällan gäller besluten upphandling, som är ett tydligt riskområde för korruption”, skriver Brå.

”Vi gör våra granskningar med ett öppet sinne. Det är nyfikenheten som driver oss framåt. Det är läsarnas egna frågor som oftast är drivkraften.”
Héctor Barajas, grävchef

Barometern-OT har under de senaste åren noga undersökt flera stora offentligt finansierade projekt i Kalmar län. Vi har exempelvis satsat hundratals reportertimmar på att granska hamnsaneringen i Oskarshamn, fibersatsningen i Nybro kommun och KLT:s utveckling av rese- och biljettsystemet Lynx.

Tro mig, vi granskar inte tusentals fakturor bara för att det är roligt. Och vi tror inte heller på förhand att vi ska avslöja korruption. Vi gör våra granskningar med ett öppet sinne. Det är nyfikenheten som driver oss framåt. Det är läsarnas egna frågor som oftast är drivkraften. Varför har ett beslut fattats? Av vem? Vem har fått uppdraget? Hur gick det till? Vad kostade det egentligen? Har man följt lagen eller har man hittat på egna lösningar vid sidan av regelverket?

Vi har granskat flera stora projekt och hittat märkligheter, men de stora skandalerna har uteblivit. Det tycker jag att vi ska vara glada för. Vi ska också vara glada över att vi i Sverige har makthavare, som respekterar journalisternas arbete och som tål att bli granskade. För det är inte heller roligt för dem som får våra frågor om upphandlingar, avtal och fakturor. Det är inte alltid så lätt att i efterhand redogöra för besluten man har fattat. Och det krävs mycket tålamod från båda sidor för att komma i mål med en granskning.

Men vi alla, såväl granskare som granskade, och ni läsare förstås, vet att det är viktigt att vi tillsammans orkar lyfta upp och vända på mängder av tegelstenar av handlingar. Vi vet att det är avgörande för välfärden att vi fortsätter att värna om ett öppet och hederligt samhälle. Så ett stort tack till alla tipsare, tjänstemän och politiker som på ett eller annat sätt gjort vårt jobb möjligt. Gracias!

Och vi lär höra av oss framöver. För vi har inga planer på att sluta syna våra makthavare och myndigheter. Vi tänker fortsätta granska med oförminskad styrka. För vi vet att ni läsare uppskattar det. För ingen av er vill se Mezhyhirya-kåkar med inburade kanariefåglar resas i vårt land. Men kom ihåg att arbetet mot korruption innehåller tre moment: du tipsar, vi frågar och makthavarna svarar. Det är tre lika viktiga moment. Välkommen att kontakta Barometern-OT:s granskande reportrar. Mejla gärna till granskning@barometern.se.

Annons

Vi önskar er alla ett fantastiskt och korruptionsfritt 2022.

Man kan lätt bli illamående och utmattad efter att ha vandrat runt i den gigantiska och vräkiga lyxvillan byggd med pengar stulna från det ukrainska folket.
Man kan lätt bli illamående och utmattad efter att ha vandrat runt i den gigantiska och vräkiga lyxvillan byggd med pengar stulna från det ukrainska folket.Foto: Oleg Khomenok

Barometern-OT:s granskningar under 2021

Bygglovsgranskningen. I vintras granskade tidningen Kalmar kommuns bygglov och visade dels att Boholmarna är gräddhyllan där detaljplanen satts ur spel, dels att ”Små avvikelser” blev flera tusen kvadratmeter på Varvsholmen.

Hotellaffären. I vintras undersökte vi Oskarshamns kommuns affär med bolaget Svikten som ledde fram till att Hotell ett förvandlades till äldreboende. Ett avtal som löper i 20 år och är värt totalt 232 miljoner kronor.

Växtvärk på sopimperiet. Fler än 188 000 invånare i åtta kommuner får sina sopor hämtade av kommunförbundet Kretslopp Sydost. Barometern-OT kunde i våras berätta om stressade chaufförer, skyddsombud som hoppat av och en rad anmälningar till Arbetsmiljöverket.

Fibersatsningen i Nybro kommun. Barometern-OT granskade Nybro Energi fiberprojekt som växt från 16 till över 200 miljoner kronor. Bland annat saknades det konkreta direktiv om att bolaget skulle ta över fiberprojektens ofinansierade kostnader.

Krisinsatsen utanför Fliseryd. I en fördjupande artikelserie tittade vi också på vad hände under 26 hektiska dygn i början av året, när två miljoner höns fick avlivas sedan fågelinfluensaviruset fått fäste hos landets största äggproducent.

Granskningen av Kambua pågick även under 2021. Barometern-OT har sedan hösten 2017 i en rad artiklar blottlagt vad som kan vara Sveriges största Ponzi-bedrägeri. Ett envist och gediget arbete som våra reportrar Rasmus Jeppsson och Lotta Waghorn häromveckan fick Smålands journalistpris för.

Drömhuset blev en mardröm. Barometerns granskning om kvarteret Akacian i Kalmar berättar om jäv som plötsligt försvinner, om myndighetsbeslut som ändras till det motsatta och om en vattenutredning som inte visar verkligheten. Både husets ägare och kommunens tjänstemän har dessutom berättat för vår reporter Emma Arenius om hur processen påverkat dem.

I slutet av september beslutade Region Kalmars politiker att ännu en gång byta rese- och biljettsystem. Barometern-OT har granskat beslutet från olika perspektiv eftersom kritiska röster inom konsultbranschen slagit larm om jäv, sämre datasäkerhet och slöseri med skattebetalarnas pengar.

Annons
Annons
Annons
Annons