GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Växtvärk på sopimperiet – granskning avslöjar konflikterna inom Kretslopp Sydost

Näst störst i Sverige. Men också plågat av långvariga konflikter.
Barometern-OT:s granskning avslöjar år av problem på Kretslopp Sydost.
Kalmar lån • Publicerad 17 november 2021 • Uppdaterad 19 januari 2022
Kalmarbaserade Kretslopp Sydost har expanderat till Sveriges näst största kommunalförbund. Men vägen dit har kantats av konflikter.
Kalmarbaserade Kretslopp Sydost har expanderat till Sveriges näst största kommunalförbund. Men vägen dit har kantats av konflikter.Foto: Mikael Eklund

Fler än 188 000 invånare i åtta kommuner får sina sopor hämtade av kommunförbundet Kretslopp Sydost.

Barometern-OT kan berätta hur förbundet vuxit – men också om stressade chaufförer, skyddsombud som hoppat av och en rad anmälningar till Arbetsmiljöverket.

Maria Schade, förbundschef för Kretslopp Sydost, känner inte igen sig i kritiken.

– Jag är stolt över vår arbetsplats, säger hon.

DEL 1: Samarbetet utvecklades till ett sopimperium

Kalmarbaserade Kretslopp Sydost har expanderat till Sveriges näst största kommunalförbund. Men vägen dit har kantats av konflikter. Både en vd och ett skyddsombud har lämnat med två årslöner vardera. När nya kommuner anslutit har det blivit taxehöjningar – men de ansvariga hävdar att det hade blivit ännu dyrare att inte gå med.

DEL 2: Sopbilsförare slår larm om risk för olyckor: ”Jag är slutkörd”

Underbemanning, ständig stress och trafikfarliga scheman – sopbilsförarna på Kretslopp Sydost i Kalmar är hårt pressade och mår dåligt. Det hävdar åtta chaufförer som Barometern-OT pratat med. Två skyddsombud har hoppat av i protest – och anmält avfallsförbundet till Arbetsmiljöverket. ”Bemanningen räcker inte till”, skriver de i anmälan. Men Maria Schade, förbundschef för Kretslopp Sydost, känner inte igen de åtta sopbilsförarnas beskrivning av arbetsmiljön.

Tre personer har slutat efter en rad händelser på Kretslopp Sydosts anläggning i Moskogen.
Tre personer har slutat efter en rad händelser på Kretslopp Sydosts anläggning i Moskogen.Foto: Rasmus Jeppsson

DEL 3: Frontalkrock i Moskogen – chaufförer miste jobben

En ny chef, ett bråk om munskydd, arga kommentarer på Facebook och anklagelser om dålig attityd. I februari blev det frontalkrock mellan chefer och sopbilschaufförer i Moskogen. Tre månader senare jobbar tre av de inblandade inte kvar. Och körtidslistorna visar att många sopbilar varit kraftigt försenade.

Flygstaden i Kalmar är länets största återvinningscentral, under pandemin har besökarna blivit fler och mängden avfall som slängs ökat.
Flygstaden i Kalmar är länets största återvinningscentral, under pandemin har besökarna blivit fler och mängden avfall som slängs ökat.Foto: Johanna Eriksson

DEL 4: Stress, press och en ständig chefskarusell

Fler kunder, trängsel, ensamarbete – och en ständig chefskarusell. Under pandemiåret har pressen ökat på Kretslopp Sydosts återvinningscentraler i länet. När en anställd försökte slå larm via intranätet togs kommentaren bort.

MISSA INTE:

I slutet av 2021 följde vi upp vår serie med nya delar i vår granskning kring Kretslopp Sydost.

Rasmus JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.