Västervik först i Norden med ny teknik

I täta bröst, bröst med hög andel körtelvävnad, kan tumörer vara svårare att upptäcka än i andra bröst. Västervik är först i Norden med ny teknik anpassad för täta bröst.
Kalmar • Publicerad 2 november 2010
Det nya automatiska ultraljudet i Västervik gör att fler patienter kan undersökas på kortare tid. I Kalmar görs manuellt ultraljud på kvinnor som ska utredas och som har täta bröst.
Det nya automatiska ultraljudet i Västervik gör att fler patienter kan undersökas på kortare tid. I Kalmar görs manuellt ultraljud på kvinnor som ska utredas och som har täta bröst.Foto: Sara Winsnes
Sjuksköterskan BrittMarie Bengtsson gör ultraljudet och läkaren får mer tid till att titta på bilderna och ställa diagnos.
Sjuksköterskan BrittMarie Bengtsson gör ultraljudet och läkaren får mer tid till att titta på bilderna och ställa diagnos.Foto: Sara Winsnes

Den automatiska ultraljudsutrustningen köptes in förra veckan efter att ha provats under sommaren. Bröstet skannas i tre olika vinklar och bilderna sätts ihop till en tredimensionell bild.

– Det ger nya möjligheter att titta på bröstet. Dessutom kan ultraljudet skötas av en sjuksköterska, så att läkaren kan lägga mer tid på diagnostiken, säger Anders Wennerberg, chef för röntgenkliniken på Västerviks sjukhus.

Ultraljudsutrustningen används inte i den allmänna hälsokontrollen med mammografi. Den används när bilderna från hälsokontrollen visar att en eventuell tumör kan dölja sig i bröstet och kvinnan har täta bröst. Idag är det bara kvinnor som går på mammografi i Västervik och Oskarshamn som kan undersökas av den nya tekniken.

Hur blir det för kvinnor med täta bröst som gått på mammografi i Kalmar?

– De undersöks manuellt med ultraljud av en läkare, förklarar Anders Wennerberg.

– Vår nya utrustning kan ta en vinkel, från bröstvårtan ned till bröstbenet, som inte det manuella ultraljudet klarar. Annars är metoderna likvärdiga. Skillnaden är att vi kan undersöka fler patienter på kortare tid.

Varken automatiskt eller manuellt ultraljud ger strålning, eftersom brösten undersöks med ljudvågor, ungefär som ett ekolod.

Helena Strömblad
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.