Annons

Varnar för strömmar efter olycka

Kalmarprofilen Peo Ahlberg varnar för att undervattensströmmar är farligare än vad många förstår. Han var med när Ola Molin drunknade.
Kalmar • Publicerad 19 november 2009
Peo Ahlberg.
Peo Ahlberg.Foto: Anders Johansson
Ola Molin.
Ola Molin.Foto: Anders Johansson

På sajten till Ola Molins minne har Peo Ahlberg lagt ut ett dokument där han berättar om undervattensströmmar och vad som hände på stranden på Bali den 31 oktober.

– Jag har läst mycket om undervattensströmmar efter det som hände, berättar Peo Ahlberg.

Annons

Den kunskapen vill han sprida. Hans fru Camilla hade läst om undervattensströmmarna samma dag som olyckan inträffad. Hon berättade för de andra i sällskapet hur man ska göra om man hamnar i en ström. Att simma mot strömmen rakt in mot stranden är lönlöst, strömmen är för stark och man blir uttröttad.

I stället ska man simma i sidled ut ur strömmen. Om strömmen är så stark att man förs långt ut blir vattnet lugnare. Där ska man hålla sig flytande genom att trampa vatten, vinka med en arm och ropa på undsättning.

– Sådant här inträffar ju många gånger varje år, till och med i Sverige händer de att folk drunknar efter att ha fastnat i strömmar. Jag hörde av bekanta som har lägenhet på Solkusten i Spanien att det händer där och många åker ju till Kanarieöarna där det också förekommer undervattensströmmar, säger Peo Ahlberg.

Olyckan på Bali

Peo och Camilla Ahlberg stod med tillsammans med Ola Molin i vattnet på stranden på Bali i vad som Peo Ahlberg beskriver som "vattnet upp till badbyxorna". Det gick inga vågor där de stod. Plötsligt dras Camilla Ahlberg och Ola Molin ut i vattnet. En undervattensström spolade bort sanden under deras fötter så att de inte längre bottnade. Strömmen tog dem med ut, men de höll sig flytande genom att simma. Peo Ahlberg ropade på hjälp och surfare kom till undsättning. Med surfbrädorna togs de båda in till land, men under minuterna ute på djupt vatten hade Ola Molin varit under ytan och förlorat medvetandet. På stranden fanns en semestrande läkare som tillsammans med sin fru utförde hjärt-lungräddning. Men Ola Molins liv gick inte att rädda.

Peter Sigfridsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons