Varmt i maj men svalast här

Att maj 2013 blev en varm månad lär inte överraska någon men invånarna i Kalmar län hör ändå till de områden i landet som hade det minst svettigt.
Kalmar • Publicerad 3 juni 2013

Utmed kusten var det en grad varmare än normalt och inåt land i länet två grader varmare i genomsnitt än normalt. Det framgår av SMHI:s senaste statistik. Två grader varmare gällde för större delen av hela Götaland och Svealand medan temperaturen i Norrland i genomsnitt var tre grader varmare än normalt.

Maj månad var länge riktigt torr i Kalmar län men mot slutet blev den i stället riktigt blöt och det sammanlagda resultatet var en normal nederbördsmängd. Det framgår av SMHI:s statistik. Under en vecka mot slutet av månaden föll 50 procent mer än normalt. Sett till hela 2013 fram till och med den andre juni var det normalt med nederbörd på Öland och på länets mellersta, östra område medan det i övrigt kom 75 procent av det normala. Jämförelsen görs med medelvärdet för åren 1961 till 1990.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.