1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Värmebehandling botar prostatalidande

Varje år diagnostiseras omkring 15 000 män, de flesta äldre, med godartad prostataförstoring.
– Den här patientgruppen är i princip bortglömd av svensk sjukvård, alldeles för många får gå och lida helt i onödan, säger Sonny Schelin.
En artikel i en pensionärstidning fick telefonerna hos Sonny Schelin att gå varma. Under september månad har han och hans kollegor på Specialistläkargruppen behandlat drygt 50 män med godartad prostataförstoring.
Foto: Johanna Eriksson

Sonny Schelin är Medicine doktor i Urologi och specialist i allmän kirurgi. Sedan drygt 20 år tillbaka behandlar han män med godartad prostataförstoring med hjälp av värme, microvågsstrålning.

– De flesta som drabbas tror att det fortfarande är ett kirurgiskt ingrepp, en hyvling av prostatan, som är den behandling som finns. Men faktum är att om man behandlar med Core Therm, värmebehandling, så blir de allra flesta, runt 90 procent, helt friska. Problemet i Sverige i dag är att dessa patienter ofta sätts på undantag. Att patienter med prostatacancer prioriteras är naturligtvis rätt, men även patienter med förstorad prostata måste ha rätt till hjälp, säger Sonny Schelin.

I dag arbetar Sonny Schelin med prostatapatienter både på länssjukhuset i Kalmar på Specialistläkargruppen i Kalmar. Där behandlar han regelbundet prostatapatienter med värmebehandling.

Sonny Schelin är Medicine doktor i Urologi och specialist i allmän kirurgi.
Foto: Johanna Eriksson

Godartad prostataförstoring

Prostatan är en körtel som ligger innanför penisen, runt urinröret. Den har till uppgift att hjälpa fram spermierna. När du blir äldre kan prostatan växa och trycka mot urinröret så att du får svårare att kissa. Förstorad prostata ökar inte risken för prostatacancer.
Symtom vid godartad prostataförstoring
Det är vanligt att ha något av följande besvär när du har godartad prostataförstoring:
# När du kissar är strålen svagare.
# Du behöver trycka på för att tömma urinblåsan helt.
# Det känns som att blåsan inte är helt tömd när du kissat klart.
# Strålen avbryts en eller flera gånger när du kissar.
# Du behöver kissa oftare under dagen.
# Du behöver gå upp och kissa på natten.
# Det läcker urin samtidigt som du plötsligt känner dig kissnödig.
Källa: 1177.se

– Den behandlingsmetod jag använder i dag har jag själv tillsammans med Magnus Bolmsjö, docent i biofysik, tagit fram. Vi hade faktiskt fyra världspatent på delarna av behandlingen, fast dessa patent äger vi inte själva i dag. Det viktiga är inte hur vi arbetar utan att behandlingen verkligen fungerar, fortsätter Sonny Schelin.

I dag erbjuds värmebehandlingen på tre universitetssjukhus och tolv länssjukhus runt om i Sverige. För Sonny Schelins egen del har det handlat om att behandla ett par hundra patienter varje år, fram till nu.

– För några månader sedan skrev Senioren, en av pensionärsorganisationernas tidningar, om en man som behandlats här. Han berättade om behandlingen och om hur nöjd han var. Dagarna efteråt sa det bokstavligen pang i telefonerna här. Nu i september har vi, det är flera läkare här som utför behandlingen, behandlat minst 50 patienter från hela landet och telefonen den fortsätter att ringa, fortsätter Sonny Schelin.

Microvågsvärmen ges efter det att patienten via en specialkateter fått lokalbedövning och blodflödet i prostatan han minskats rejält.
Foto: Johanna Eriksson

Här erbjuds Coretherm-behandling

Gävleborg – Gävle sjukhus
Jämtland – Östersunds sjukhus
Kalmar – Länssjukhuset i Kalmar samt hos Specialistläkargruppen i Kalmar
Kronoberg – Lasarettet i Ljungby
Norrbotten – Kalix sjukhus
Skåne – Universitetssjukhuset i Malmö samt Ängelholms sjukhus
Stockholm – Capio S:t Göran
Sörmland – Mälarsjukhuset i Eskilstuna
Värmland – Centralsjukhuset i Karlstad
Västerbotten – Norrlands universitetssjukhus i Umeå
Västernorrland – Sundsvalls sjukhus
Västmanland – Västmanlands sjukhus i Västerås
Västra Götaland – Skaraborgs sjukhus i Skövde

Att kännedomen om värmebehandlingen nu sprids snabbt över hela Sverige glädjer Sonny Schelin.

– Sjukvården, landstinget/regionen, har i Kalmar län har hela tiden stöttat och pushat mig och oss som arbetat fram den här metoden. Men på många andra håll i Sverige känns det nästan som om man inte vill låtsas om behandlingen. Det är otroligt tråkigt. Istället erbjuder man patienterna medicinsk behandling, en behandling som ofta medför impotens, eller sätter upp dem i en lång kö i väntan på operation. Jag förstår inte varför, det finns en godkänd behandling som tar 10-20 minuter och som hjälper de allra flesta, använd den, säger Sonny Schelin.

Hur går en man som vill söka din hjälp till väga?

– Det svar jag ger dem som ringer är att de måste ha gjort en ordentlig undersökning hos en urolog som vi här kan ta del av. Nästa steg är att be om en remiss hit, får de tar vi hand om dem. De allra flesta av mina patienter har genomgått undersökningen och sedan får de som bor här i länet en remiss via primärvården. Patienter som bor utanför Kalmar län kan komma via det fria vårdvalet. Men behovet av behandling är enormt så jag hoppas att fler sjukhus skruvar upp tempot och erbjuder behandlingen. Då skulle väldigt många män slippa gå och lida i tysthet. Vi talar om äldre män som inte har så lätt att kämpa för sin rätt, säger Sonny Schelin.

Köläget 2019 i Sverige

# 400 000 uppskattas ha godartad prostataförstoring.
# 300 000 får behandling inom vården
# 195 000 av dessa tar läkemedel för sina besvär
# 80 000 använder kateter
# 5 500 får invasiv åtgärd
# 15 000 väntar på förstabesök hos urolog
# 2 000 väntar på operation
# Botande behandling kan spara samhället 150 000 kronor för varje patient.

Och att tempot i behandlingen av män med godartad prostataförstoring behöver höjas, det råder det ingen tvekan om. Godartad prostataförstoring drabbar nämligen ungefär hälften av alla män över 50 år och upp till 80 procent av män över 80 år.

– Befolkningen i Sverige blir äldre och äldre, det innebär ju att antalet män som behöver behandling hela tiden kommer att öka. Jag kommer aldrig att acceptera att den här patientgruppen blir särbehandlad, inte får den hjälp de är i behov av, säger Sonny Schelin.

Läs mer – tidigare reportage i Barometern: