Våren då det sa klick mellan S och M

I en S-budget om tre miljarder kronor ville moderaterna ändra för åtta miljoner. Invändningarna motsvarade en halv A4-sida. ”Pinsamt, säger Bertil Dahl (V).”
Kalmar • Publicerad 29 juni 2012
Foto: Mats Holmertz
Foto: Mats Holmertz
"Pinsamt", tycker Bertil Dahl (V).
"Pinsamt", tycker Bertil Dahl (V).Foto: Paul Madej

Bertil Dahl har i likhet med ett antal andra politiker vetat om romansen mellan Malin Petersson och Johan Persson en tid. Men det var på fullmäktigemötet den 18 juni som det blev tydligt även för en större krets att något var annorlunda. När budgeten för kommunen 2013 skulle antas föregicks det av mycket liten debatt. Moderaternas attityd gentemot majoritetens, det vill säga Social­demokraternas och

Vänsterpartiets, förslag var häpnadsväckande lam, enligt Bertil Dahl. Vidare noterade han att Moderaternas ändringsförslag var skrivet med väldigt stor text och skulle i normalstorlek få plats på en halv A4.

– Vi undrade varför de lade ett så svagt förslag, de är ju kommunens största oppositionsparti. Det var vi inte ensamma om att tänka. Ett förändringsförslag om åtta miljoner är inte mycket. Jag tyckte både Johan och Malin var återhållsamma och man anade att de hade annat i tankarna än budgetdebatten. Det är klart att en sådan här sak påverkar, säger han.

I det tunna ändringsförslag som ändå levererades av moderaterna fick de igenom två punkter och var det enda partiet som fick igenom något av sina förslag.

Hans förtroende för majoritetspartnern är orubbat men i framtiden hoppas Dahl på en tydligare politik från både S och M.

– Det finns en risk att politiken suddas ut när det händer sådant här. Det kan påverka, säger han.

Att romansen skulle ha något med det politiska samarbetet mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet i tillväxtgruppen har dementerats av både Malin Petersson och Johan Persson. Men mycket pekar på att förhållandet tagit fart under det halvår som tillväxtgruppen existerat.

Samarbetet över blockgränserna har kritiserats hårt, inte minst av Inger Hilmansson. När den presenterades kom det som en blixt från en klarblå himmel.

– Det kändes verkligen som ett svek mot alliansen. Vi i Folkpartiet vill inget hellre än att det blir ett alliansparti och vi hoppas att båda partierna sätter sig ner och funderar. I dag hjälper man bara Johan Persson genom tillväxtgruppen.

Partiets hållning under det senaste fullmäktigemöte menar hon liksom Dahl var anmärkningsvärt.

– Man tycker att moderaterna ska bjuda på ett ordentligt alternativ men det har de inte gjort.

Kristdemokraternas kommentar till avslöjandet är att de ”under en längre tid inte förstått Moderaterna och Socialdemokraternas konstiga relation, ageranden och ställningstaganden”.

– Det är jättesvårt att veta hur länge förhållandet pågått men enligt Malin är det i två månader, säger Christopher Dywik, gruppledare för Kristdemokraterna i Kalmar.

Miljöpartiets samarbete med Socialdemokraterna avbröts under våren. Men Jonas Löhnn menar att det inte kan ses i något annat ljus med anledning av romansen. Men under det ­omtalade fullmäktigemötet slängde han ur sig att Moderaterna inte är i opposition utan sitter i Johan Perssons knä.

– Jag trodde ju inte att det var så bokstavligt. Det kan bli märkligt ibland.

En framtidspolitiker med makt

Johan Persson:

- Rankades 2011 som tvåa bland landets mäktigaste yngre framtidspolitiker av tidskriften Dagens Samhälle.

- 2010 var sämsta riksdagsvalet för S i modern tid. Partistyrelsen tillsatte då en kriskommission på fem personer. En av dem var Johan Persson som utredde partiets organisation.

- Kommunalråd sedan 2006 och ordförande i kommunstyrelsen.

- Vice ordförande i partidistriktet.

- Arbetade direkt under Mona Sahlin i regeringskansliet 1998-2000.

- 38 år, uppväxt på Öland och bosatt i Smedby. Bakgrund i SSU.

Träffar statsministern regelbundet

Malin Petersson

- Tillhör moderaternas högsta ledning - hon sitter som en av 18 ledamöter i partistyrelsen tillsammans med statsministern Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg, sedan oktober 2011.

- Oppositionsråd i Kalmar kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen.

- Förste vice förbundsordförande för Moderaterna i Kalmar län.

- Tidigare landstingsråd i Kalmar län och har även arbetat som politisk sekreterare.

- 41 år, bor i Ljungbyholm men är uppväxt på Öland. Är utbildad grundskollärare.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.