Vårdcentraler blev datorlösa

Sekretessinformation hotade att läcka från vårdcentralernas datorer. Alla system stängdes på torsdagen.
Kalmar • Publicerad 14 november 2003

Samtliga vårdcentraler i Kalmar län blev datorlösa under torsdagen. Klockan tio på förmiddagen stängdes den första databasen och klockan 13 stängdes ytterligare en databas. Orsaken var att sekretessbelagd information om patienter måste skyddas.

Det var när tekniker skulle installera nya säkerhetsrutiner som ett systemfel upptäcktes.

- Man valde genast att släcka ned systemet för att inte riskera att sekretessbelagd information om patienter hamnade på fel ställe eller förstördes. Det handlade alltså om att förebygga ett större haveri, säger Leif Knutsson, informationsansvarig på landstinget.

Åtgärden resulterade i stora problem på flera vårdcentraler. Bland annat kunde personalen inte ta ut journalanteckningar ur systemet och läkarna kunde inte skriva ut recept.

På Stensö vårdcentral i Kalmar arbetade man med penna och papper i stället för med dator under torsdagskvällen. Men enligt en sjuksköterska fungerar det nästan lika bra.

- Vi har varit med om det förut när en server legat nere. Innan datorerna fanns arbetade vi ju alltid så.

Enligt Leif Knutsson hade emellertid andra vårdcentraler svårare att anpassa sig och arbetet med patienterna gick långsammare än vanligt.

- Alla är ju vana vid att jobba med datorerna och när de inte fungerar blir det naturligtvis stora problem. Samtidigt lyckades man med det viktigaste, att skydda de sekretessbelagda uppgifterna.

I dag fredag skall datorsystemet fungera, bara en mindre del av det är fortfarande stängt.

- I morgon (läs i dag) kommer 90 procent av problemet vara åtgärdat, säger Leif Knutsson.

Ossian Grahn
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.