Annons

Valkansliets arbete ger säkert valresultat

Närmare 500 personer, det är vad som krävs för att EU-valet i Kalmar ska kunna genomföras på ett korrekt och säkert sätt.
Kalmar • Publicerad 23 maj 2019 • Uppdaterad 24 maj 2019
Kenth Gustafsson, Christina Becker och Monica Östangård arbetar in i det sista med förberedelser för att EU-valet på söndag ska fungera på ett säkert sätt.
Kenth Gustafsson, Christina Becker och Monica Östangård arbetar in i det sista med förberedelser för att EU-valet på söndag ska fungera på ett säkert sätt.Foto: Johanna Eriksson

Inne i ett rum i Kalmar stadshus sker just nu de sista förberedelserna inför söndagens EU-val. PÅ bordet trängs miniräknare och mängder av batterier med nogsamt tillslutna plastpåsar.

– Det är dagens skörd av förtidsröster, vi får in nya varje dag. Så här långt, till och med onsdag, har vi tagit emot 6 500 förtidsröster, det är nästan 1 500 fler än vid EU-valet 2014. Just förtidsröster kommer vi att ta emot och sortera upp fram till och med onsdag nästa vecka, säger Christina Becker, en av de fyra som just denna dag arbetar på Kalmar kommuns valkansli.

Annons

Med enbart ett par dagar kvar till valdagen är det mycket som ska fixas och detaljer som ska kontrolleras. Ett val är en stor apparat och allt måste gå rätt till.

– Bara i Kalmar har vi 41 olika vallokaler plus de 16 lokalerna där man kan förtidsrösta. På själva valdagen kommer dessa lokaler att bemannas upp med personal som vi har rekryterat. Vi räknar med omkring 250 personer plus vaktmästare och valfunktionärer i vallokalerna och runt 25 personer på platserna där man kan förtidsrösta, berättar Kenth Gustafsson.

På två av de 41 lokalerna kommer valfunktionärerna att ha som specialuppgift att hjälpa de röstande att lägga sin röst på rätt ställe.

Varje dag kommer försändelser med nya förtidsröster till Kalmar kommuns valkansli i stadshuset.
Varje dag kommer försändelser med nya förtidsröster till Kalmar kommuns valkansli i stadshuset.Foto: Johanna Eriksson

– Vi har två vallokaler där flera olika valdistrikt röstar i samma lokal, då gäller det att hamna i rätt kö. På Funkaboskolan är det tre distrikt och på Kalmarsundsskolan delar fyra distrikt på samma vallokal, fyller Monica Östangård i.

Samtliga de funktionärer som arbetar i vallokalerna har genomgått en speciell utbildning för att känna till alla regler som ska följas för att valet ska gå korrekt till. Det handlar om allt från var valsedlarna ska placeras och hur till hur man hanterar alla röster när vallokalen stängs.

– På valkvällen flyttar vi det här kansliet till kommunstyrelsesalen här i stadshuset. Där kommer vi, med extrapersonal och de som sitter som ordinarie ledamöter i valnämnden att sitta och ta emot alla röster från vallokalerna. För så fort rösterna är räknade och resultatet har ringts in till Valmyndigheten ska rösterna hit. Sedan levererar vi dem till länsstyrelsen på måndag där alla röster kontrollräknas och alla personkryss registreras, förklarar Christina Becker.

De allra sista rösterna som hanteras på valkansliet är de förtidsröster som gav under valdagen. Senaste på onsdag morgon klockan 09.00 måste vara levererade.

– Efter klockan nio på onsdag kan vi inte ta emot fler röster, då ska de sista rösterna levereras till länsstyrelsen. Först då är vårt arbete med rösterna avklarade, säger Monica Östangård.

– Det kan tyckas att vårt valsystem är lite omständligt och krångligt. Men det är just att vi arbetar så här som gör att Sverige är känt för att ha ett robust och mycket säkert valsystem, det är vi stolta över, fyller Kenth Gustafsson i.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons