Det är drygt 30 olika brottsutredningar som polisen kopplar till den våldsvåg som drabbade Kalmar hårdast under 2022–2023. Så det hade inte varit svårt att förstå om avdelningen för grova brott i Kalmar hade behövt lämna ifrån sig några förundersökningar för att orka med belastningen.
I stället gjorde man tvärtom.
Och det var nyckeln till framgång, enligt Håkan Wessung, gruppchef för grova brott i Kalmar. Ungefär 20 av de 30 brotten har nått fram till åtal och dom. Internt kallar polisen arbetet med gängkonflikten för Insats Kalmar.
– Om man ser Insats Kalmar som en utredning så är det inom ramen för den drygt 30 pågående parallella förundersökningar. Men förutom att redovisa en eventuellt misstänkt så har målet hela tiden också varit att även göda huvudärendet med så mycket information som möjligt, säger Wessung när han förklarar hur de har jobbat.
Han fortsätter:
– Normalt hade vi suttit på olika rum och utrett och redovisat var för sig. Det hade inte funnits någon som höll ihop det. Men nu har vi plockat detaljer ur alla de här 30 utredningarna hela tiden för att se om det är något som hänger ihop. Man tar lite här och lite där. Det var utmaningen och nödvändigheten i det här fallet.
Men låt oss ta det från början.
Nämligen till strax före klockan 04 på morgonen den 11 februari 2022. Då hittas en 22-årig man, som kopplas till Norrlidsgänget, avliden uppe på bastionen bredvid Kattrumpans badplats i centrala Kalmar. Han är skjuten med flera skott, bland annat i huvudet. Mordet är en ren och skär avrättning.
Ungefär ett halvår tidigare, den 22 september 2021, blev en tonårspojke skjuten i benet i närheten av förskolan Topasen i stadsdelen Oxhagen. Det var en utredning som polisen satsade på, men utan framgång. Ingen har åtalats för det.
Håkan Wessung informerades om dödsskjutningen tidigt på morgonen den 11 februari. Han kommer ihåg att han blev bekymrad.
– Mord i Kalmar är inte särskilt vanligt – då är det plötsligt en helt annan nivå. Och ett mord av den karaktären, riktat mot den gruppering som vi trodde var inblandad i det som hände vid Topasen. Man tänkte: ”Vad är det vi ser nu?”. Det förstod vi inte. Men så pålästa var vi ju så att vi förstod att om det sker ett mord i gängmiljö så kommer någon att vilja ge igen.
Den mördade 22-åringen hittades av fyra vänner, men hade förmodligen legat död i ett par timmar. När Barometern pratade med grannar morgonen efter mordet var det flera som sade sig ha hört smällar runt 01.30–02.00. Men ingen ringde polisen och larmade under natten trots att skotten borde ha ekat ut över vattnet.
– Med anledning av brottsplatsundersökningen vet vi att det bör ha väckt en del uppmärksamhet eftersom det sköts. Men då fanns det inte i vårt medvetande i Kalmar. För när vi sätter igång och knackar dörr kunde folk erinra sig att ”jo just det, det stämmer, vi hörde smällar”. Men efter det mordet är det skillnad – nu ringer folk så fort de hör en smäll.
Mordet på Kattrumpan kom inte bara som en överraskning för Kalmarborna, utan också för polisen. Enligt Håkan Wessung hade man ingen förhandsinformation om att det hade börjat uppstå en konflikt mellan Norrlidsgänget och två utbrytare från grupperingen. De två utbrytarna kallar vi Kim och Anton i våra texter, men de heter egentligen något annat. Kim bedöms av polis och åklagare som ledaren för utbrytargrupperingen.
– Det vi har valt att kalla Norrlidsgänget har polisen haft koll på ganska länge. Men det vi inte hade koll på vid den tidpunkten var våldskapitalet och nivån på den konflikt som höll på att växa fram. Och det visste ingen. Den som påstår motsatsen ljuger, säger Wessung.
En del i utredningen blev därför att kartlägga och försöka förstå utbrytningen från Norrlidsgänget. Det jobbade polisen hårt med efter mordet på Kattrumpan. Nu tycker man sig veta mer. Polisen ser skjutningen vid Topasen i Oxhagen som en slags startpunkt för konflikten.
– I samband med utredningen om den skjutningen genomförde vi en mängd beslag. Vi tog narkotika till ett gatuvärde på ett antal miljoner som vi sedan har förstått bidrog till konflikten. Vi tog även ett vapen och det var vapnet som användes vid skjutningen vid Topasen.
På vilket sätt bidrog beslagen?
– Det som höll på att ske var att två stycken bröt sig ut och bildade den här falangen – det kan ju bero på att det fanns ett missnöje med hur man hanterade sin narkotika. De blev av med mängder av narkotika och det orsakade någonstans en ekonomisk förlust. Så vår tes är att det fanns en osämja inom Norrlidsgänget om hur verksamheten skulle bedrivas.
Veckorna efter Kattrumpanmordet skedde fler skjutningar i Kalmar. Båda sidor sköt mot flera bostäder. Polisen lyckades också gripa en ung man från Stockholm som var på väg mot en utpekad adress i Norrliden med en skarpladdad pistol. Med största sannolikhet en anlitad torped, men i slutändan dömdes han endast för grovt vapenbrott.
– När de skjuter på det här viset så finns det stor risk för tredje person. Vi förstod att vi måste agera snabbt och kraftfullt för att kyla ner den här konflikten innan fler blir utsatta. Eftersom vi tidigt hade hypotesen att det fanns en utbrytargruppering så lades stort fokus på de individerna. Vi dedikerade vissa utredare till att bara jobba med det. Målet var att så fort som möjligt lagföra dem och köpa oss tid till att utreda övriga brott.
Avdelningen för grova brott i Kalmar höll i alla utredningarna just för att man inte skulle missa någonting. Man förstod att skjutningarna hängde ihop och genom att behålla utredningarna i huset lärde man sig mycket om ärendet; relationer, konflikten, de inblandade personerna med mera.
– Det hade varit väldigt enkelt att tänka att ”vi måste bara jobba med Kattrumpanmordet och de olika skottlossningarna mot bostäder får någon annan göra”. Men då hade vi missat mycket. Vi kände tidigt att även om det är jobbigt måste vi hålla ihop det.
Håkan Wessung säger att det bitvis har varit ”mycket ansträngt”, men hyllar sina utredare och säger att de är ”väldigt hängivna och skickliga”.
– Det var aldrig någon uppgivenhet. I vissa storstäder kan man uppleva att det finns lite krigströtthet ”åh inte en till”, men det upplevde jag aldrig här. Här var det mer en hunger: ”Vad gör vi nu? Hur går vi vidare?”. När man är en tajt och välutbildad grupp så blir det väldigt mycket ett självspelade piano. Alla förstår vad som behöver göras.
Hur tidigt misstänkte ni Kim och Anton?
– Det såg vi ganska tidigt. Redan dagarna efter Kattrumpanmordet. Den utredningen är öppen så jag kan inte säga mer om det. Sedan eskalerade hämndskjutningarna och plötsligt hade vi mordet på Ängö dessutom. Då var det starten på en ny stor informationsinhämtning. Vi förstod att det var en hämnd, med tanke på offret.
Det var den 6 mars 2022 som en 25-årig man sköts till döds på Ängöleden. I utredningen kom det fram att han var god vän med Anton och Kim. En då 27-årig man, som var starkt kopplad till Norrlidsgänget, dömdes till livstids fängelse för mordet.
– Inom polisen har utredningsarbetet blivit lite statiskt. Det ska alltid se ut på ett visst sätt och till exempel alltid vara 20 man på en större utredning. Men det är inte alltid det mest effektiva. Ängömordet som exempel utreddes till stora delar av bara två utredare och en utredningsledare. Så gör man rätt saker fungerar det ändå, säger han.
2022 var ett exceptionellt mörkt år för Kalmar. Fyra unga män mördades på öppen gata och på valborgsmässoafton var det dags igen. En 21-årig man höggs ihjäl utanför ST1-macken mitt emot Funkaboskolan.
– Kalmar är litet, alla känner alla. De här ungdomarna var kopplade mot Norrlidsnätverket. Men då var vi tuffa i bedömningen; vi bestämde att mordet, som hade ett helt annat tillvägagångssätt, var en enskild händelse och inte hade med själva konflikten att göra. Det fick utredas av två utredare. Men det blir en belastning så klart. Sedan kom Funkabo och med tanke på de inblandade personerna förstod vi direkt att det hade med konflikten att göra.
Det var på kvällen den 22 maj 2022 som flera unga män ur Norrlidsgänget befann sig på skolgården vid Funkaboskolan. Plötsligt dök det upp flera personer som började skjuta mot dem. En 19-årig man avled efter att ha träffats av flera skott. Det hittades hylsor från två olika vapen. Fem personer har suttit häktade för inblandning, men ingen har åtalats eller dömts.
Våren 2022 hade avdelningen för grova brott alltså fyra parallella mordutredningar plus flera mordförsök som man jobbade med.
– Hela gruppen fick engagera sig i de här brotten på olika sätt, ja egentligen hela utredningssektionen som finns här i Kalmar plus lokalpolisområdet. Vi brukar säga att den här våldsvågen som sköljde över Kalmar den här perioden har gjort att vi i Kalmarpolisen har lärt oss vikten av och kraften i en bra fungerande samverkan. Jag tror att de flesta kände att det inte bara är grova brott som till slut lyckades lösa Ängömordet utan att det var hela Kalmarpolisen tillsammans, säger Håkan Wessung.
Alla tillgängliga resurser inom Kalmarpolisen hjälpte till med informationsinhämtningen efter de nya våldsdåden. För utredarna på grova brott blev det allt tydligare att den tidiga hypotesen om en inre konflikt i Norrlidsgänget där Kim och Anton var utbrytarna verkade stämma. Nästa problem var att ingen av dem befann sig i Kalmar, eller ens i Sverige. Kim hade köpt en lägenhet i närheten av Alicante i Spanien där han och Anton bodde ihop.
– Då gällde det att hitta någonting som gjorde att vi kunde frihetsberöva dem. Vi jobbade oerhört intensivt med det, säger Håkan Wessung.
I augusti 2022 fick polisen i Kalmar hjälp från oväntat håll. Ett anonymt tips om en mobiltelefon som gick att hämta vid Bergaviks idrottsplats gjorde att polisen plötsligt fick bevis för ett misslyckat mordförsök mot en man i Norrliden. I stället för att lyckas skjuta offret hade den anlitade skytten blivit avväpnad och rejält misshandlad. Det var sedan hans mobil som dök upp på Bergavik med en lapp där någon hade skrivit mobilens kod, samt vilket användarnamn på den krypterade appen Wickr som tillhörde skytten, men också ett användarnamn som påstods användas av just – Kim.
Det som verkligen sticker ut är att hjälpen såg ut att komma från en eller flera personer som själva befinner sig i gängmiljön.
– Det är lite udda. När vi pratar brott i den här miljön har jag aldrig varit med om det tidigare. Men jag tänker så här – ända sedan skjutningen vid Topasen hade polisen en större och bättre närvaro ute på fältet. Jag tror att många av de som lever i de här miljöerna faktiskt tyckte att det som höll på att hända var obehagligt och inte ville att det skulle fortsätta. Jag inbillar mig att det påverkade benägenheten att samarbeta med polisen positivt.
Bevisningen som hittades i mobilen ledde till att man fick tillåtelse att ha hemliga tvångsmedel på både Kim och Anton. Vilket i sin tur ledde till att båda kunde frihetsberövas i mars 2023 efter att man samarbetat med både spansk och norsk polis. Ungefär ett år senare ställdes Kim inför rätta i den omfattande gängrättegången där det nyligen avkunnades en hovrättsdom. Han dömdes till fängelse i sju år och åtta månader för anstiftan till förberedelse till mord i Norrliden (där bevisningen från mobiltelefonen på Bergavik blev avgörande), anstiftan till grovt vapenbrott och grovt vapenbrott.
Insats Kalmar och den utredning som resulterade i en fällande dom för den 26-årige gängledaren Kim är förmodligen den mest komplexa utredning som polisen i Kalmar har genomfört.
– Sett över tid är det här en jätteinsats för polisen i Kalmar. Utredningsarbetet har letts av oss, men vi har haft hjälp från hela sektionen. Jag kan nog påstå att det här är en av de allra största utredningsinsatserna som gjorts här med trådarna utomlands, hur det har drabbat hela lokalsamhället och pågått över tid.
En annan sak som också sticker ut är att från och med augusti 2022 har samma åklagare, Johan Henningsson, varit förundersökningsledare för många av de konfliktrelaterade utredningarna.
– Det är väldigt speciellt, men i samråd med Åklagarmyndigheten kom vi fram till det. Även om det blir en enorm belastning och omfattande arbete så är risken för stor att man missar någonting om man delar upp det för mycket, säger Håkan Wessung.
Johan Henningsson själv är övertygad om att arbetssättet var en starkt bidragande faktor till att utredningen nådde fram både till åtal och fällande dom.
– I vårt fall var det här sättet att jobba vägen till framgång. Hade det här landat på olika åklagare hade det varit svårt att få ihop den strukturella bevisningen vi fick fram via bland annat flera telefontömningar. I den bästa av världar är det så här man skulle jobba i större utredningar som handlar om organiserad brottslighet så man ser alla små detaljer som kan verka oviktiga, men i slutändan blir jätteviktiga, säger Johan Henningsson.
Men det är fortfarande två mord – mordet på Kattrumpan och mordet vid Funkaboskolan – där ni inte har nått fram till åtal?
– Ännu, säger Håkan Wessung, gruppchef för grova brott i Kalmar.
Tror du att ni kommer göra det?
– Eftersom vi har tvingats göra hårda prioriteringar under resans gång för att i första hand kyla ner konflikten och för att få ett bra och hållbart åtal mot NN (Kim reds anm) så har en del blivit liggande som vi har börjat titta på nu.
Kim har inte åtalats eller dömts för inblandning i något av morden i Kalmar.
Efter att Anton greps i mars 2023 satt han häktad som misstänkt för mordet på Kattrumpan, men släpptes sommaren 2023 på grund av bevisbrist. Han står för närvarande inför rätta i Sarajevo, Bosnien, för mord och mordförsök efter en gängrelaterad dödsskjutning. Han är dessutom häktad i sin utevaro som misstänkt för att ha anstiftat tonårspojkar från Nybro att ta ett morduppdrag i Stockholm.
Anton och Kim heter egentligen något annat.