Annons

Vaccinationen ett nödvändigt ont

– Jag har funderat väldigt mycket, ja egentligen alldeles för mycket. Men nu står vi här, det är bäst att ta vaccinet ändå.
Kalmar • Publicerad 13 november 2009
Papperskorgen fylls snabbt med brutna sprut- och vaccinförpackningar. Drop-in-vaccineringen på förskolan Trollet blev en succé, de flesta av förskolans barn valde att vaccinera sig.
Papperskorgen fylls snabbt med brutna sprut- och vaccinförpackningar. Drop-in-vaccineringen på förskolan Trollet blev en succé, de flesta av förskolans barn valde att vaccinera sig.Foto: Mats Holmertz
Roger Holmström fyller snabbt i hälsodeklarationen åt Wiggo Heyne Holmström, någon minut senare att vaccineringen avklarad.
Roger Holmström fyller snabbt i hälsodeklarationen åt Wiggo Heyne Holmström, någon minut senare att vaccineringen avklarad.Foto: Mats Holmertz

Mia Örnefjord är en av många föräldrar som kommit till förskolan Trollet på torsdagsförmiddagen för att låta vaccinera sin lilla grabb, Joel.

Utanför den tillfälliga vaccinationslokalen står föräldrar och fyller i hälsodeklarationer medan grabbarna och tjejerna fundersamt studerar de två sjuksköterskorna som sköter om själva vaccineringen.

Annons

– För mig var det en självklarhet att Wiggo skulle vaccinera sig. Jag kommer också att vaccinera mig när jag får chansen. Men samtidigt har jag en sambo som väntar barn, hon är betydligt mer tveksam. Det finns så många olika besked, här i Sverige rekommenderas gravida att ta vaccinet, i Tyskland ska inte gravida ta vaccin, säger Roger Holmström.

Inne i "vaccinationsrummet" jobbar sjuksköterskorna Karolina Johansson och Ann-Carin Larsson för fullt.

– Det är faktiskt förvånansvärt många barn som vaccinerar sig, det är bra. Och barnen sköter det här perfekt, det som är bra med just det här vaccinet är att det inte gör ont, är man rädd är man rädd för själva sprutan, sticket känns inte alls, lovar Ann-Carin Larsson.

– Och det här konceptet att vi kommer ut till förskolan, det fungerar utmärkt, väldigt smidigt trots att det är väldigt många som vill vaccinera sig, fortsätter Karolina Johansson.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons