Utspel om mc-klubb väcker starka reaktioner

Politikerutspelet att Svineri mc:s samröre med Hells Angels kanske inte är så oskyldigt, väcker starka reaktioner.
Kalmar • Publicerad 8 juni 2012
Foto: Johanna Eriksson
Jonas Lövgren (M).
Jonas Lövgren (M).Foto: Johanna Eriksson

– Jag tycker de ska förklara vad de har för belägg för att smutsa ner en hel förening, säger en av flera bekymrade kommuninvånare.

Det var på tisdagen på kommunstyrelsens sammanträde som diskussionen om Miljöpartiets förslag att kommunen ska ta initiativ till en egen mc-träff som en diskussion kring säkerhet tog fart.

Tanken med mc-träffen är att den skulle bli en markering mot kriminella motorcykelgäng men Jonas Lövgren (M) deklarerade att han inte vill vara med om ett sådant åtagande av rädsla för hur det skulle påverka honom och hans familj.

Christoffer Dyvik (KD) menade vidare att det inte är helt solklart vilket samröre den lokala motorcykelklubben haft med Hells Angels sedan tidigare och backades upp av Lövgren med orden ”ingen rök utan eld”.

Jonas Lövgren tycker att utspelet blev lite spetsigt men i sak vidhåller han det som sades.

– Jag har inga belägg för någonting. Vi vet inte bakgrunden till att det blivit ett mc-krig men när två klubbar slåss så ska inte vi ta parti för den ena parten. Vi ska inte använda skattepengar till att ordna fester för enskilda. Ska vi anordna raggarfester också? Kvinnor och tjejer blir våldtagna och folk slåss på Larmtorget. Ska vi politiker gå ut och markera mot de fallen också? Man måste dra gränsen någonstans, säger Jonas Lövgren.

Det här med ”ingen rök utan eld” har upprört. Vad menade du med det?

– Det är inte ens fel när två träter.

Du sade också att du inte ville vara med på en mc-träff och hänvisade till säkerhetsaspekten. Är tidpunkten lämpligt vald med tanke på att människor ska vittna mot Hells Angels-medlemmar?

– När det är ett mc-krig, ska vi på kommunen då gå in och utmana och markera mot Hells Angels? Det känns hur fel som helst. Vi ska ha en försiktighetsprincip och tänka över vad det innebär att ge sig in i detta. Jag vill inte råka ut för något.

Han anser att Miljöpartiets förslag inte har med demokrati att göra, lika lite som hans eget agerande tyder på rädsla eller feghet.

– Det är principiellt fel av en kommun att anordna en mc-fest och att ta någons part i ett polisärende. Det är två starka argument och jag förstår inte hur de andra tänker. För mig är det fullständigt vansinnigt.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.