Unika föreläsare ska öka kunskapen om dold sjukdom

Kalmar Artikeln publicerades
Överläkare Leif Perbeck är Sveriges ledande lipödemexpert.
Överläkare Leif Perbeck är Sveriges ledande lipödemexpert.

Lipödem är en relativt okänd sjukdom som i första hand drabbar kvinnor.

På söndag arrangeras Dagen om lymfa för att öka kunskapen och se till att fler får vård.

Den nystartade föreningen Lymf Kalmar län går ut starkt. Till föreningens första arrangemang, Dagen om lymfa på Länssjukhuset i Kalmar på söndag, kommer två experter på sjukdomen och föreläser.

Överläkare Leif Perbeck är Sveriges ledande lipödemexpert och hans artikel om hur man diagnosticerar sjukdomen och vilka behandlingar som finns i Läkartidningen hösten 2017 refereras det ofta till inom den svenska vården.

Fakta

Lipödem – en smärtsam kvinnosjukdom

Lipödem drabbar nästan uteslutande kvinnor. Det är en kronisk, troligen ärftlig, störning i fettvävnaden och ytliga lymfkärl, blodkärl och nerver påverkas, med symtom som smärta och pirrningar. Det är också lätt att få blåmärken. De första symtomen kommer ofta i puberteten och visar sig genom att fettcellerna växer och blir lite bubbliga, framför allt kring lår, höfter och stjärt. Personen som drabbas går upp kraftigt i vikt på kort tid. Lipödem försvinner inte med bantning eller träning.

Källor: Lymf Sverige och Svenska Ödemförbundet.

Visa mer...

Joanna Dudek, doktor i psykologi från Warszawa, är den andra föreläsaren. Hon har studerat just hur det är att leva med lipödem. Hur det påverkar känslomässigt och vilka svårigheter man kan möte i vardagen.

– Det är jätteroligt att just de två kan komma, säger Ulrika Fransson från Oskarshamn, ordförande för Lymf Kalmar län.

Landstingspersonal, politiker och landstingsledningen är inbjudna att delta, men även dietister och patienter.

– Tanken är att fler ska få mer kunskap. I förlängningen vill vi att vården utvecklas och att fler som behöver vård ska hitta den. Jag fick min diagnos 30 år för sent och jag vill inte att andra ska uppleva det jag har gjort, säger Ulrika Fransson.

Joanna Dudek, professor i psykologi från Polen, har studerat hur man påverkas känslomässigt av att leva med lipöden. Hon föreläser i Kalmar på söndag.
Joanna Dudek, professor i psykologi från Polen, har studerat hur man påverkas känslomässigt av att leva med lipöden. Hon föreläser i Kalmar på söndag.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.