GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Unika föreläsare ska öka kunskapen om dold sjukdom

Lipödem är en relativt okänd sjukdom som i första hand drabbar kvinnor.
På söndag arrangeras Dagen om lymfa för att öka kunskapen och se till att fler får vård.
Överläkare Leif Perbeck är Sveriges ledande lipödemexpert.
Överläkare Leif Perbeck är Sveriges ledande lipödemexpert.

Den nystartade föreningen Lymf Kalmar län går ut starkt. Till föreningens första arrangemang, Dagen om lymfa på Länssjukhuset i Kalmar på söndag, kommer två experter på sjukdomen och föreläser.

Överläkare Leif Perbeck är Sveriges ledande lipödemexpert och hans artikel om hur man diagnosticerar sjukdomen och vilka behandlingar som finns i Läkartidningen hösten 2017 refereras det ofta till inom den svenska vården.

Joanna Dudek, doktor i psykologi från Warszawa, är den andra föreläsaren. Hon har studerat just hur det är att leva med lipödem. Hur det påverkar känslomässigt och vilka svårigheter man kan möte i vardagen.

– Det är jätteroligt att just de två kan komma, säger Ulrika Fransson från Oskarshamn, ordförande för Lymf Kalmar län.

Landstingspersonal, politiker och landstingsledningen är inbjudna att delta, men även dietister och patienter.

– Tanken är att fler ska få mer kunskap. I förlängningen vill vi att vården utvecklas och att fler som behöver vård ska hitta den. Jag fick min diagnos 30 år för sent och jag vill inte att andra ska uppleva det jag har gjort, säger Ulrika Fransson.

Joanna Dudek, professor i psykologi från Polen, har studerat hur man påverkas känslomässigt av att leva med lipöden. Hon föreläser i Kalmar på söndag.
Joanna Dudek, professor i psykologi från Polen, har studerat hur man påverkas känslomässigt av att leva med lipöden. Hon föreläser i Kalmar på söndag.

Läs mer