Ungdomar leker Flugornas herre i nerlagd fabrik

Facebookgruppen Kalmar föräldrar slår larm om att barn tar sig in i Rifas övergivna fabrikslokaler för att leka Flugornas herre på kvällar och nätter.
Kalmar • Publicerad 11 oktober 2011
Foto: 
Före detta Rifas fabrik har blivit ett tillhåll för barn och ungdomar. Enligt uppgifter på Facebook från Kalmar föräldrar, ett nätverk där föräldrafrågor diskuteras, är det många barn som regelbundet vistas i fabrikslokalen.
Före detta Rifas fabrik har blivit ett tillhåll för barn och ungdomar. Enligt uppgifter på Facebook från Kalmar föräldrar, ett nätverk där föräldrafrågor diskuteras, är det många barn som regelbundet vistas i fabrikslokalen.Foto: Paul Madej

– Se upp!! Många ungdomar är inne i Rifas gamla lokaler kvälls- och nattetid och rör sig fritt över de stora ytorna inne i den tomma fabriken. Det finns en stor risk att de kan skada sig själva inne på området. Ungdomarna är ifrån olika skolor och agerar likt Flugornas herre. Detta har ungdomarna själva berättat öppet vid flera tillfällen de senaste veckorna, skriver Kalmar föräldrar.

Kalmar föräldrar är ett forum på Facebook med drygt 400 medlemmar där föräldrar samt en mängd kända Kalmarprofiler som kommunalrådet Johan Persson och oppositionsrådet Malin Petersson, är med på vänlistan.

Enligt uppgifter på facebooksidan har det även hänt att barn så små som två år har synts till i lokalerna. Annars rör det sig om barn upp till tio, tolv, år och äldre enligt en av medlemmarna.

Polisen har ganska nyligen gjort ett gripande av några ungdomar i 15- till 16-årsåldern medan de vistades i den tillbommade lokalen. Uppgifterna om att det skulle vara fråga om mindre barn som regelbundet går dit är däremot nya för Anna Wirblad, teamchef för ungdomspolisen i Kalmar.

– Det jag vet är att det under en tid varit tillfällen då ungdomar har hängt där. De har varit mycket äldre och är straffmyndiga. Där handlar det i första hand om olaga intrång, säger Anna Wirblad.

Cecilia Frid, tf socialchef i Kalmar kommun, är inte bekant med uppgifterna på nätet men menar att hon kommer ta reda på mer omedelbart. Att barn, även om de är tio år och äldre, leker i en nedlagd industrilokal, ser hon som direkt olämpligt, utöver det faktum att det är olagligt.

– Det är klart att vi kollar upp det här. Vi efterforskar och ser vilka barn och ungdomar det är frågan om och följa upp med föräldrarna, säger hon.

Barometern har sökt ansvariga på Peab, som äger fabrikslokalen, utan framgång.

Fotnot: Flugornas herre skrevs av nobelpristagarens William Golding och handlar om vad som händer när en grupp pojkar hamnar på en öde ö efter en flygkrasch. Utan vuxna organiserar de sig så gott de kan men snart råder anarki på ön.

Även sommaren 2008 hade ungdomar hittat in i Rifas nedlagda fabrikslokal som kom att bli ett tillhåll. Då brann det i lastpallar och vittnen uppgav att de sett fem ungdomar till vid lokalen strax före branden.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.